Hlavní obsah

Výstava ukazuje český underground ve filmu

Právo, ČTK

Zrekonstruovanou filmovou tvorbu českého fotografa Jana Ságla představuje výstava v pražské Galerii AMU na Malostranském náměstí.

Foto: Jan Šída, Právo

Český fotograf Jan Ságl

Článek

Dokumentární filmy z prostředí undergroundu a několik autorských výtvarných filmů doplní scénografické a výtvarné práce Ságla pro The Plastic People of the Universe a The Primitives Group. Výstava Obrazy z podzemí potrvá do 15. ledna 2017.

Jan Ságl, autor dnes ikonických fotografií Plastic People a Primitives Group, natočil v první polovině 70. let také dvanáct krátkých filmů. Loni a letos Ságlovy filmy zrekonstruovali v Centru audiovizuálních studií FAMU.

Ve filmech zachycuje osobitým způsobem výjevy ze života podzemní kultury, koncerty, happeningy. Díky pohybu v uzavřené komunitě je jeho přístup důvěrný, objektivem proniká do bezprostřední blízkosti aktérů.

V několika ryze výtvarných a v širším kontextu neznámých filmech odkazuje Ságl zase k tradicím filmového experimentu 60. let a zároveň v nich volně navazuje na formy land artu. „Ságlova filmová tvorba představuje pravděpodobně jeden z mála českých autorských příspěvků k žánru deníkových, spontánních, či strukturálních filmů,“ uvedl kurátor výstavy Martin Blažíček.

Humpolecký rodák, čtyřiasedmdesátiletý Jan Ságl, je švagrem další osobnosti někdejšího disentu, Ivana Martina Jirouse. Ságlova manželka Zorka, Jirousova sestra, se jako umělkyně věnovala konceptuálnímu umění, happeningům či land artu, spolupracovala se skupinou The Plastic People of the Universe a s okruhem Křižovnické školy.

Reklama

Výběr článků

Načítám