Hlavní obsah

Zemřel Greg Lake ze skupiny Emerson, Lake and Palmer

• Aktualizováno
Novinky, Stanislav Dvořák

Jeden z otců prog-rocku, hudebník a zpěvák Greg Lake, který se proslavil se skupinami King Crimson a Emerson, Lake and Palmer, zemřel ve věku 69 let, uvedl server BBC.

Foto: Profimedia.cz

Greg Lake

Článek

„Zemřel v úterý po dlouhém zarputilém boji s rakovinou,” sdělil jeho manažer. Stalo se to pouhých devět měsíců poté, co odešel jeho dlouholetý kolega Keith Emerson.

Lake nejdříve zpíval s King Crimson. Na jejich debutu In The Court of the Crimson King z roku 1969 byly právě jeho vokály výrazným prvkem, ale už po roce se s kapelou rozloučil a přešel k triu Emerson, Lake & Palmer. Přesto ještě zpíval na druhém albu King Crimson In the Wake of Poseidon.

V nové sestavě se sešel i s vynikajícím bubeníkem z Atomic Rooster Carlem Palmerem, takže Emerson Lake & Palmer se mohli považovat za jednu z prvních supergroups. Lake sám hrál na kytary, baskytary, zpíval a psal texty.

V roce 1975 zkusil štěstí i sólo a jeho singl I Believe in Father Christmas se umístil na druhém místě britské singlové hitparády. V roce 2005 vyjel na turné s vlastní formací Greg Lake Band, kterou tvořili David Arch, Florian Opahle, Trevor Barry a Brett Morgan a v roce 2010 se trojici Emerson, Lake a Palmer podařilo znovu spojit a odehrát poslední koncert v londýnském Victoria Parku.

Reklama

Výběr článků

Načítám