Hlavní obsah

Geniální kytarista Andy McKee poprvé v Praze. Zdrží se pouhé dva dny

Novinky, Kristýna Léblová
Praha

Před deseti lety se z něj stala internetová senzace, když zveřejnil svou netradiční hru na kytaru. Andy McKee poprvé dorazil do Prahy, kde ve středu uspořádá svůj první koncert pro české fanoušky. I přes nedostatek spánku a plný diář je americký kytarista plný nadšení a elánu. Hostitelskou scénou je pražská Meet Factory.

Geniální kytarista Andy McKee poprvé v Praze. Zdrží se pouhé dva dnyVideo: Novinky

 
Článek

Proč vám to trvalo deset let, než jste vůbec přijel?

Kéž bych to věděl. Našel se konečně promotér, který to uspořádal, jsem nadšený, že zde konečně můžu být. Je to skutečně deset let, co jezdím po světě, ale až teď jsem tu a je to skvělé.

Máte fanoušky přímo z Česka, kteří vás kontaktují?

Ano. Na facebookové stránce dostávám mnoho zpráv právě od pražských fanoušků, kteří se mě pořád ptali, kdy přijedu.

Připravil jste si něco speciálního pro váš koncert?

Myslím, že to samotné hraní je speciální. Hraju za pomocí prstů a ne kytarového trsátka. Používám všech deset prstů, abych vytvořil různé druhy zvuků. Na kytaře je mnoho míst, která vytváří právě rozdílné zvuky. Je to netradiční.

Kdo vás inspiroval?

Byl jsem inspirován chlapíky jménem Michael Hedges, ten tenhle styl hrál zhruba před 35 lety. Dále pak Preston Reed a Don Ross. Tenhle styl nebyl nikdy příliš populární, ale před deseti lety jsem dal svá videa na youtube a lidé po celém světě objevili tento styl hraní na kytaru. Myslím, že to začíná být čím dál tím populárnější.

Budete hrát nějaké nové skladby nebo jen ty, co známe z internetu?

Hlavně ty, protože to je to, co lidé znají a chtějí to slyšet na živo, ale mám jednu nebo dvě skladby z alba, které vyšlo a ty také zahraju. Vlastně příští rok budu mít zbrusu nové album. Vezmu si nějaký čas volna od ježdění po světě a vrhnu se do práce na nových skladbách. Chtěl bych si vzít tak osm měsíců volna, nikam nejezdit a věnovat se nejen hudbě, ale také své rodině. Mám ženu a dva syny, musím jim vynahradit, že jsem se jim moc nevěnoval. Za posledních deset let jsem byl hodně pryč. Nejen v Evropě, ale i v Asii, Rusku ... všude.“

Kdy tedy plánujete zhruba další návštěvu?

Uvidíme, jakmile bude album hotové. Možná v roce 2018, ale uvidíme.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám