Hlavní obsah

Rebelové Citron, Doležal a Brichta vzpomínali. Jenom nostalgie to ale nebyla

Právo, Jaroslav Špulák

Souboj Rebelů Tour 2016 dorazilo do Prahy. Pro nemoc chyběl Jaroslav Albert Kronek, jenž měl zpívat písničky skupiny Kern, nicméně Citron, Miloš Dodo Doležal a Aleš Brichta vystoupili. Vzpomínalo se hlavně na osmdesátá léta.

Foto: Jiří Lukeš

Hlavní protagonisté turné, zleva Miloš Dodo Doležal, Aleš Brichta, Tanja, Radim Pařízek a Ladislav Křížek

Článek

Úterní koncert v KD Ládví vtáhl turné do druhé poloviny. Ve Velkém Meziříčí, Děčíně, Plzni i v Praze bylo plno, což svědčí o tom, že jeho koncept fanoušky zaujal. Přicházejí hlavně ti, kteří v osmdesátých letech zažili rozpuk české metalové scény, kdy hráli prim Citron, Arakain se zpívajícím Brichtou, Vitacit s kytaristou Doležalem i Kern se zpěvákem Kronkem. Citron, v němž zpívá Ladislav Křížek a jako host i zpěvačka Tanja, aktuálně ke vzpomínkám přidává pár kousků z novinky Rebelie Rebelů.

„Turné se začalo rodit před více než třemi lety na pohřbu zpěváka Citronu Standy Hranického. Najednou mi začala téct do hlavy písnička i s textem. Jako by Standa chtěl říct, abychom pokračovali,“ popisoval v šatně před koncertem bubeník Citronu Radim Pařízek.

Foto: Jiří Lukeš

Koncert zahájil Miloš Dodo Doležal s kapelou. V popředí jeho syn.

Jeho kapela poté obměnila sestavu, nahrála album a v polovině listopadu vyrazila na probíhající koncertní sérii. „Rozhodli jsme se pro velké sály a haly. Dnes je vidět, že myšlenka tak trochu nostalgického turné se chytila. Lidé si mohou zajít na jediný koncert a slyšet na něm velké rockové a metalové hity osmdesátých let,“ pokračoval Pařízek.

Doležal však turné pouze jako nostalgické nebere. „Všechny kapely hrají staré skladby, ale hrají je jiné sestavy než v osmdesátých letech. Tím pádem je provedení modernější a nasazení současné. Beru to jako další krok v kariéře všech skupin. Není to setkání, které za pár dnů skončí a my si sedneme na kanape,“ vysvětlil.

Plno je hned od začátku

„Radim mi zavolal a zeptal se, jestli jsem ochoten takové turné s kapelou absolvovat. Řekl jsem mu, že proti tomu nic nemám, a připravili jsme desek pecek z repertoáru Arakainu,“ řekl Brichta. Největší obavy měl prý z toho, aby bylo technicky vše v pořádku. Prý je.

Foto: Jiří Lukeš

Druhý se na pódiu představil Aleš Brichta s kapelou.

Doležal za sebe konstatoval: „Nabídka od Radima přišla už před rokem. Já však v té době neměl kapelu, protože můj syn Miloš, který v ní hraje na baskytaru, studoval v Americe na Berkley. Na jaře se ale vrátil a všechno se rozjelo.“

Prý se trochu obával, že se lidé budou na koncerty, jež začínají po devatenácté a končí kolem třiadvacáté hodiny, takříkajíc trousit. „Všude, kde jsme hráli, byly ale sály s úderem devatenácté plné,“ konstatoval.

Zazpívají společnou skladbu?

Mezi protagonisty turné se v minulosti stalo mnoho krásného i méně dobrého. Pařízek přiznává, že společné koncerty inicioval proto, aby se pošramocené vztahy narovnaly. „Ještě to není ono, ale postupně to spěje k tomu, že třeba na posledním koncertě ve Zlíně všichni vylezeme na pódium a zazpíváme si nějakou písničku dohromady,“ prozradil.

Nová společná skladba ostatně v plánu byla. „Když se vyjednávalo turné, ne všichni aktéři byli ochotni postavit se s ostatními na jedno pódium. Mým přáním bylo, že si všechno vyříkáme a bude to v pořádku. Stále to ale má nějaké zádrhele, které je třeba překonat. Písnička je však zčásti připravená,“ řekl Pařízek.

Foto: Jiří Lukeš

Citron večer uzavřel. Na snímku vpřed zpěvák Ladislav Křížek.

Hudbu k ní napsal Miloš Dodo Doležal, text by měl přidat Aleš Brichta. „Když jsme ji plánovali, nevěděli jsme, s jakým ohlasem se turné setká. Více jsme se starali o přípravu a píseň šla stranou. Pořád ji ale ještě můžeme dodělat a poslat mezi lidi,“ vysvětlil Doležal.

V KD Ládví večer fanoušci zpívali, vzpomínali, opatřili si podpisy muzikantů na autogramiádách a v noci odcházeli spokojeni. Souboj Rebelů Tour bude ještě pokračovat koncerty 10. prosince v Brně, 15. 12. v Ostravě a 17. 12. ve Zlíně.

„Pro příští turné bychom chtěli oslovit ještě další souputníky,“ dodal na závěr Pařízek.

Reklama

Výběr článků

Načítám