Hlavní obsah

RECENZE: Stal se zázrak, dvojka předčila jedničku. Do kin jde Anděl Páně 2

Právo, Věra Míšková

Letité zkušenosti v celosvětové kinematografii velí k podezíravé obezřetnosti před pokračováními úspěšných filmů. Výjimky však odedávna potvrzují pravidlo, a nová pohádka scenáristy Marka Epsteina a režiséra Jiřího Stracha Anděl Páně je toho příkladem o to sympatičtějším, že v čase adventním a vánočním může potěšit děti i dospělý doprovod.

Foto: Falcon

Jiří Dvořák a Ivan Trojan jako čert a anděl.

Článek

Především je kompaktnější scénář. Zatímco úspěšná jednička byla přece jen napsaná jako „dva v jednom“ – pozemský děj neměl s tím na nebesích mnoho společného – pro dvojku se Epsteinovi podařilo najít ideální řešení.

Poslal anděla Petronela a čerta Uriáše mezi lidi v jejich andělské a čertovské podobě, což je možné jen jediný den v roce: na svatého Mikuláše, kdy je svět andělů a čertů plný, takže není nic divného na tom, když se v městečku objeví dva další.

Obyvatele samozřejmě ani nenapadne, že ti dva nejsou převlečení koledníci, a to poskytlo potřebný impuls k rozehrání příběhu. V něm malá Anežka v mikulášském převleku hledá dva parťáky na koledu, aby přinesla domů mamince alespoň pár brambor na večeři.

Petronel s Uriášem zase nutně potřebují jablíčko, které má Anežka v košíku. Je to totiž jablko poznání, které ti dva nešikové upustili na zem...

Dialogy a špičkování anděla i pekelníka ve vybroušeném podání Ivana Trojana a Jiřího Dvořáka mají dost vtipu pro děti i dospělé

Celá pohádka se všemi dalšími zápletkami, jež netřeba prozrazovat, má díky volbě adventního času celistvou, ladovsky kouzelnou náladu, k níž pomohla skvěle vybraná místa natáčení v čele s Českým Krumlovem. Atmosféru vytvořil společně s režisérem kameraman Martin Šec a podpořil autor hudby Ondřej Brzobohatý.

V žádném případě však nehrozí, že předvánoční nálada zahltí diváky nepříjemně přeslazeným sentimentem. Dialogy a zejména špičkování anděla i pekelníka ve vybroušeném podání Ivana Trojana a Jiřího Dvořáka mají dost vtipu pro děti i dospělé, a nechybějí ani chvilky pohádkového napětí. Maličko slabší jsou vedlejší postavy koledníků-podvodníků, ale nehraje to roli. Jde spíše o to, že nejsou tak zábavné jako ostatní postavy z nebe, pekla nebo ze země.

Hvězdné obsazení

Herecky si v Andělovi Páně 2 nelze představit jiné obsazení ústřední dvojice než již zmíněné Trojana a Dvořáka, kteří našli výtečnou partnerku v třináctileté talentované Anně Čtvrtníčkové. Žádná princeznička s blonďatými prstýnky dlouhých vlásků, ale nebojácná holka, která se trápí pro svou udřenou mámu, ale nezkazí žádnou legraci.

I další obsazení je hvězdné od hlavních dospělých postav, mezi nimiž Vica Kerekes hraje Anežčinu maminku, Bolek Polívka jejího odporného šéfa, Jiří Bartoška Boha, Marek Taclík falešného koledníka, až po malé role, které přijali herci jako Viktor Preiss, Marián Labuda, Jiřina Bohdalová a mnozí další, zejména nahoře na nebesích.

Za jedenáct let velmi pokročila technologie, takže triky a efekty jsou dokonalejší než minule, a je vidět, že i z producentského hlediska je dvojka velkorysejší než jednička, původně natáčená pro televizi. Anděl Páně 2 rozhodně stojí za to, aby byl viděn v kině.

Celkové hodnocení: 90%

Reklama

Výběr článků

Načítám