Hlavní obsah

ČT láká na protektorátní Bohému, retro krimi, Trpaslíka i Četníky z Luhačovic

Novinky, Stanislav Dvořák

Česká televize v úterý 29. listopadu představila hity svého jarního programu. Je to série o filmařích ze 30. a 40. let Bohéma, „osmdesátková” retro krimi Svět pod hlavou, úsměvný seriál o české rodině Trpaslík a noví Četníci z Luhačovic.

Foto: Česká televize

Ivan Trojan ve Světě pod hlavou

Článek

Seriál Svět pod hlavou poslal hlavního hrdinu Filipa Marvana ze současnosti do osmdesátých let. Probudí se v roce 1982 a vyšetřuje různé případy s tehdejší Veřejnou bezpečností, současně ale zjišťuje, co se tehdy stalo v jeho rodině.

Svět pod hlavou chce zaujmout sychravou atmosférou a osamělostí hlavního hrdiny v pro něj těžko pochopitelném světě papalášů a šedivých měst. Jeho staršího kolegu hraje Ivan Trojan a maminku Ljuba Krbová. O čistou detektivku podle ní nejde.

„Každý ten díl je uzavřený příběh. Já jsem si to pro sebe pojmenovala jako detektivní seriál s přidanou hodnotou. Osmdesátá léta je doba, na kterou bychom neměli zapomínat... když na natáčení přijelo žlutobílé auto s nápisem VB, tak se mi trochu zvedl kufr, nebyl to příjemný pocit,” řekla herečka.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Herečka Ljuba Krbová na úterní tiskové konferenci České televize k jarnímu vysílacímu programu

Trpaslík je podle tvůrců rodinná seriálová komedie s označením mládeži nepřístupno. Režisér Jan Prušinovský uvedl, že příběh psali s Petrem Kolečkem „šest, sedm let v přestávkách, kdy jsme dělali něco jiného”. O ději nechtěl prozradit nic.

Seriál se odehrává v Nymburku v rodině Staňkových. Zatímco syn Luděk sní o

hip-hopu a cítí se nepochopen, dcera Janička chce být právničkou jako strejda, maminka Pavlína by také něco chtěla, ale vlastně neví co.

V hlavních rolích uvidíme Michala Suchánka, Mariku Procházkovou, Jakuba Šorma, Janu Šulcovou či Petra Nárožného a Josefa Abrháma.

A opět četníci

Četníci z Luhačovic jsou další sérií z policejního prostředí první republiky. Dvanáctidílný seriál začíná tím, že dva mladí kluci, Zdeněk a Martin, přicházejí z vojny na četnickou stanici do Luhačovic, kde vládne poválečný chaos. Starý rakouský velitel je odvolán a nový se zatím jen rozkoukává.

Podle kreativního producenta Jana Maxy budou muset řešit drsné případy, ale seriál se drží spíš odlehčenějšího stylu vyprávění. Zahráli si v něm Pavel Zedníček, Robert Jašków, Karel Dobrý, Jiří Langmajer, Martin Donutil, Ondřej Malý nebo Pavla Tomicová a Vica Kerekes.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Pavel Zedníček a Martin Donutil

Ve světě filmu třicátých a čtyřicátých let se odehrává minisérie Bohéma z pera Terezy Brdečkové. Začíná před Mnichovskou dohodou na Barrandově. Chce popsat, jak se „jedna země a jeden národ za pouhých patnáct let strašně změní z hrdé demokracie v ustrašenou totalitní společnost”.

Němci považovali filmová studia v Praze za velmi důležitá a za války se tam točila jedna komedie za druhou. Lidé u nich rádi zapomínali na skutečnost, jenže mnoho hereckých hvězd a režisérů se nepěkně zapletlo s nacismem a po válce je čekaly soudy. V Bohémě si zahráli Michal Dlouhý, Vladimír Javorský, Jaroslav Plesl, Saša Rašilov, Judit Bárdosová, Ondřej Pavelka a další.

Řada novinek se objeví i v dokumentární tvorbě. Česká televize se vrací k pořadu GEN - Galerie elity národa, série Doktoři popisuje život vynikajících českých lékařů, docusoap Jauneráci vypráví o světských a Modrá krev se věnuje tomu, co dělají v Česku potomci šlechtických rodů, kteří přišli o výsady i mnoho majetku, ale často neztratili lásku ke staré vlasti. Další dokumenty se věnují gulagům (Čechoslováci v gulagu) nebo ostudné komunistické akci Anticharta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám