Hlavní obsah

Zemřel irský spisovatel William Trevor

• Aktualizováno

Ve věku 88 let zemřel irský spisovatel William Trevor, kterému byla v roce 1994 udělena Whitebreadova cena a který byl několikrát navržen na Man Bookerovu cenu. Oznámilo to v pondělí nakladatelství Penguin Random House, které vydávalo jeho díla.

Foto: Alastair Grant, ČTK/AP

Irský spisovatel William Trevor na snímku z roku 2002

Článek

Prozaik a dramatik, který vydal 30 románů a povídkových knížek, zemřel ve svém domě v Devonu, v jihozápadní Anglii, kde žil od emigrace z Irska v roce 1952, uvedlo nakladatelství ve svém prohlášení.

Jeho častým tématem byla nerovná nebo nenaplněná láska, kterou stejně jako jiné děje pojímal vesměs naturalisticky. Jeho postavy jsou sice obyčejné a nehrdinské, ale i ty procházejí leckdy podivnými osudy naplněnými vášněmi a hlubokými bolestmi.

Trevor, který dostal v roce 2002 čestný rytířský titul, se dočkal i zfilmování některých svých knih, jako jsou The ballroom of Romance, My House in Umbria nebo Felicia's Journey.

K českým čtenářům se Trevor dostal v roce 1998 povídkovým výborem Andělé v Ritzu. Do češtiny byla rovněž přeložena povídková kniha Den, kdy jsme se opili dortem a román o irském maloměstě Láska a léto.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám