Hlavní obsah

Radim Pařízek ze skupiny Citron: Děláme dál revoltu, bigbít takový je

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V roce 2015 došlo v kapele Citron ke změně. K bubeníkovi Radimu Pařízkovi se po šestnácti letech vrátil Ladislav Křížek a oba se obklopili pro podobnou hudbu nadšenými mladšími muzikanty. Záhy začali pracovat na projektu Rebelie Rebelů. V úterý 15. listopadu vyjde stejnojmenné album a o den později odstartuje ve Velkém Meziříčí koncertní série nazvaná Souboj Rebelů Radegast Tour.

Foto: archív skupiny Citron

Skupina Citron v aktuální sestavě. Radim Pařízek třetí zprava

Článek

Citron má za sebou v nové sestavě dvě turné. Co vám o vztahu kapely s diváky řekla?

Před rokem a půl došlo v Citronu k zásadní změně. Je zbytečné se k tomu vracet, protože už se kolem toho řekla spousta slov. Nečekal jsem však po tom všem, že fanoušci tak vřele přijmou to, že Láďa Křížek je zpátky v kapele. Citron byl vždycky skupinou dvou zpěváků. Vyrostl na albech Plni energie, na němž zpíval Standa Hranický, a Radegast s Láďou Křížkem. Všechno ostatní bylo vlastně jen pokračování.

Standa Hranický v dubnu 2013 zemřel. Po něm jsme pokračovali s Fanym, ale když pak došlo ke změně sestavy, nastoupil zpátky Láďa. Bylo to logické a lidé to přijali. Na loňském podzimním turné byly první dva koncerty plné a další vyprodané. Na letošním jarním turné byla většina vyprodaná. Zájem je až nečekaný.

Foto: archív skupiny Citron

Kapela Citron vydá příští týden novou desku a zahájí turné.

Kde se vzalo téma rebelie rebelů?

Na pohřbu Standy Hranického. Seděl jsem tenkrát ve smuteční síni, loučil se s ním a najednou mi do hlavy přišla písnička i s textem. Venku jsem si ji nahrál na iPhone, abych na ni nezapomněl, a tak byla zachycena první skladba projektu Rebelie Rebelů. Jmenuje se Supi se slétají. Potom mi do hlavy přicházely další písně a já měl pocit, že mi je možná shůry posílá Standa. Vymyslel jsem pak i scénické ztvárnění a začal projekt pomalu realizovat. Kluci ze staré sestavy mi z toho ale následně vypluli. Teprve když přišel Láďa, dostalo to další rozměr.

Ukázalo se, že písničky, které mě napadaly, mají sounáležitost s písněmi z alba Radegast, na kterém zpíval. Přidal k nim nějaké své, po nocích jsme vymýšleli aranže a vizuální ztvárnění, až byl celý projekt hotový. Je to takový náš návrat ke kořenům.

Proč jste Křížkovi nenabídli místo v kapele dříve?

Ten nápad samozřejmě existoval. V sestavě byl ale Fany Michalík, který zpívá dobře. Navíc všechno nějak fungovalo, a tak jsme post zpěváka neřešili. K tomu došlo až loni.

Když jsem Láďovi zavolal, nejdřív se trochu zdráhal. Potom jsme se sešli, a jakmile jsem mu vysvětlil svou představu, dlouho se nerozpakoval.

Foto: archív skupiny Citron

Citronu to v nové sestavě svědčí.

Jaké bude album Rebelie Rebelů?

Jak jsem řekl, vychází z tvorby Citronu kolem alba Radegast. Písničky jsou ze stejného rodu, aranže a rukopis jsou podobné. Pořád je to metal a Láďa Křížek zpívá ve skvělé formě. Je to rebelské pokračování Radegasta. Děláme dál revoltu, protože bigbít takový je.

Pokud jde o témata písní, od konce osmdesátých let, kdy jsme vydali album Radegast, se toho mezi lidmi moc nezměnilo. Pořád se vraždí, krade, podvádí. My se s tím nesmířili, jsme nespokojení a v nových písničkách to všechno je. Můj favorit je písnička Rebelie rebelů, favoritem Ládi Křížka je Supi se slétají, ale u lidí vyhrává Píseň ztracených. Oblíbili si ji už před časem a na YouTube má přes čtvrt miliónu zhlédnutí.

Necítíte se vy a Láďa Křížek na rebelii rebelů už příliš dospělí?

Vůbec ne. V rockovém světě se nestárne, a to, co se teď v Citronu děje, mě takříkajíc nakoplo a dalo mi víc energie a chuti do života, než jsem měl předtím. A u Ládi je to podobné, mám pocit, že se pro celou věc nadchl a žije jí.

Zůstává nadále členem Kreysonu, své další kapely?

Ano, domluvili jsme se, že bude zpívat ve dvou kapelách.

Foto: archív skupiny Citron

Protagonisté nadcházejícího turné, zleva Miloš Dodo Doležal, Aleš Brichta, Radim Pařízek a Jaroslav ALbert Kronek.

Na nadcházející turné jste si jako hosty pozvali generační souputníky a představíte vlastně české metalové hity osmdesátých let. Proč?

Je to pokračování projektu Rebelie Rebelů, přičemž upozorňuju, že to ještě není všechno. Mám to vymyšlené na další dva tři roky dopředu. Miloše Doležala, Aleše Brichtu a Jaroslava A. Kronka s kapelami jsme si pozvali proto, že když už jsme nahráli rebelskou desku, nelze k sobě nepřibrat stejné rebely, kteří za sebou mají podobnou cestu a žijí stejným životem. Začínali jsme všichni v osmdesátých letech, a i když jsme si pak třeba v některých věcech nerozuměli a v některých názorech jsme se rozešli, naše osudy byly podobné. Dali jsme se tedy znovu dohromady, některé věci jsme si vyříkali a všichni se na to turné těšíme. Myšlenkou je, že si lidé mohou zajít na jedno místo pro nostalgické vzpomínky na své mládí.

Hovoří se o společné skladbě, kterou na koncertech zazpíváte. Bude?

Rodí se. Je pravděpodobné, že vznikne.

Souboj Rebelů Radegast Tour

16. 11. Velké Meziříčí

16. 11. Velké Meziříčí 18. 11. Děčín

16. 11. Velké Meziříčí 18. 11. Děčín  3. 12. Plzeň

16. 11. Velké Meziříčí 18. 11. Děčín  3. 12. Plzeň  6. 12. Praha

16. 11. Velké Meziříčí 18. 11. Děčín  3. 12. Plzeň  6. 12. Praha 10. 12. Brno

16. 11. Velké Meziříčí 18. 11. Děčín  3. 12. Plzeň  6. 12. Praha 10. 12. Brno 15. 12. Ostrava

17. 12. Zlín

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám