Hlavní obsah

Festival Akcent se zaměří na zrození zla

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Letošní ročník mezinárodního festivalu dokumentárního divadla Akcent, který se uskuteční od 10. do 27. listopadu, bude věnován otázce, kde a za jakých okolností se rodí zlo. V překvapivě pestrém programu se objeví jak inscenace v duchu dokumentárního divadla, tak i taneční představení souboru Ultima Vez.

Foto: Divadlo Archa

Záběr z obnoveného představení souboru Ultima Vez In Spite Of Wishing And Wanting.

Článek

„Některé inscenace ukazují zrození zla explicitně, v jiných jej můžeme vidět pouze v zárodku,“ řekla ředitelka festivalu Jana Svobodová. „Důležité je, že bez pojmenování jeho podob, bez hledání míst a příčin jeho zrození se mu nemůžeme postavit. V době, kdy pravda přestává být respektovanou hodnotou, je třeba do boje proti zlu postavit zbraně imaginace, metafory a humoru. K tomu slouží Akcent.“

Úvod obstará oceňované představení Busking Unlimited na téma pouličního umění, ve kterém vystupují sami pouliční umělci.

V sobotu 12. listopadu bude mít premiéru inscenace Jany Svobodové New Bohemia (Uprostřed Ameriky) o fotografovi, který v Cedar Rapids portrétuje své sousedy, mezi nimiž jsou i potomci českých imigrantů. Ti pak vyprávějí své příběhy.

Britský divadelní soubor Forced Entertainment uvede 18. listopadu inscenaci The Notebook podle románového debutu maďarské autorky Ágoty Kristóf Velký sešit.

Závěr festivalu, v jehož rámci promluví i skladatel Heiner Goebbels nebo se promítne film FC Roma, bude patřit obnovenému tanečnímu představení souboru Ultima Vez na hudbu Davida Byrna In Spite Of Wishing And Wanting. V čistě mužském představení se zabýval otázkou strachu z neznámého a reakcí na ně. Inspirovaly ho přitom dvě povídky, jedna od Jula Cortazára a druhá od Paule Bowlese.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám