Hlavní obsah

Kabát: V pěti se na pódiu cítíme komfortněji

Právo, Jaroslav Špulák

Rocková skupina Kabát vydává ve středu 2. listopadu kolekci se čtyřmi nosiči nazvanou 2013–2015. Je v ní DVD se záznamem koncertu s bigbandem z května roku 2013, dva nosiče se záznamem Po čertech velkýho koncertu II, jenž se konal 13. září 2014 v Praze na Vypichu, a jako bonus loňské album Do pekla/Do nebe. „Oba ty koncerty pro nás byly mimořádné, a tak jsme se rozhodli je zaznamenat a vydat,“ vysvětlil kytarista Ota Váňa. Spolu s ním odpovídal zpěvák Josef Vojtek.

Foto: Milan Malíček, Právo

Kabát, zleva Tomáš Krulich, Josef Vojtek, Ota Váňa, Radek Hurčík a Milan Špalek.

Článek

Turné Kabátu s bigbandem v roce 2013 bylo velmi odvážné. Jak na to vzpomínáte?

Váňa: Bylo to pro nás nejnáročnější turné v naší historii. Do té doby jsme hráli jen v pěti lidech, před koncerty s bigbandem jsme se ale museli sehrát s dalšími deseti muzikanty, kteří měli vesměs hru na dechové nástroje vystudovanou. Byli to špičkoví hráči, jež vybral aranžér a dirigent Martin Kumžák. Nebylo to pro nás jednoduché a nebylo to snadné ani pro naše zvukaře, protože to byla masa nástrojů, kterou museli nazvučit tak, aby to v halách dobře znělo.

Vojtek: Skoro bych řekl, že na celém turné bylo nejzajímavější zkoušení před ním. Museli jsme se sehrát hlavně rytmicky, protože bigband je zvyklý hrát rytmicky, řekněme, volněji než rocková kapela. Jakmile se nám ale podařilo v tomto ohledu souznít, bylo to už jenom skvělé.

Foto: Jan Handrejch, Právo

V roce 2013 hrál Kabát na turné s big bandem. Snímek je z koncertu v Pardubicích.

Proč jste vlastně takové turné udělali?

Vojtek: Chtěli jsme přijít s něčím jiným, protože chceme fanoušky překvapovat. Zároveň nám záleželo na tom, aby to bylo originální, jelikož bychom neradi, aby ti, kteří si na koncert koupili vstupenku, po jeho skončení řekli, že byl odfláknutý. Dali jsme si tedy záležet i na aranžích. Musely mít smysl, nechtěli jsme, aby to byly jen písničky Kabátu s doprovodem orchestru.

Váňa: Bavilo mě také to, že jsme si takhle zahráli skladby, u kterých jsme nevěřili, že je ještě někdy budeme na koncertech hrát. Některé byly až dvacet let staré.

Chtěli byste podobné turné absolvovat ještě jednou?

Váňa: Ne, ale byla to dobrá zkušenost. V pěti lidech se na pódiu cítíme komfortněji.

Foto: archív kapely Kabát

Obal DVD a CD kompletu, který právě vychází.

Na Vypichu jste před dvěma lety koncertovali podruhé. Byli jste lépe připraveni než v roce 2009, kdy jste tam hráli výroční koncert premiérově?

Váňa: První koncert na Vypichu, a myslím, že mohu mluvit i za ostatní z kapely, pro nás byl více stresující než druhý. Před dvěma lety jsme měli takový pocit, jaký asi mají sportovci před finálovým zápasem. Příprava byla velice odpovědná, takže jsme se těšili na moment, kdy vystoupení začne. A když se to stalo, byli jsme v takové euforii, že dvě hodiny na pódiu strašně rychle uběhly a najednou byl konec.

Vojtek: Už dvacet let chodím na pódium naprosto střízlivý a od té doby si všechny koncerty, velké i malé, naprosto užívám. Díky té střízlivosti jsem schopen reagovat i na podněty kolem. Nic nemám připravené, reaguju spontánně na všechno, co se kolem mě děje, na reakce lidí a na to, co se děje na pódiu. A protože už jako kapela hrajeme opravdu dlouho a tréma před vystoupením není nijak zničující, je to vždycky super.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Kabát na Vypichu v září roku 2014.

Bude v roce 2019 ke třiceti letům Kabátu na Vypichu další koncert?

Vojtek: Doufám, že bude ještě aspoň jeden. Oba první byly nezapomenutelné.

Na rok 2017 jste již loni oznámili turné. Kdy bude?

Váňa: Proběhne v říjnu až listopadu a bude halové. Bavíme se teď v kapele o tom, že bychom rádi vystoupili i ve městech, v nichž jsme dosud nehráli. V některých se v posledních letech dostavěly hokejové haly, ve kterých je možné velké koncerty odehrát.

Manažer: Podruhé přišlo víc lidí

Kabát nikdy nezveřejnil oficiální počet návštěvníků Po čertech velkýho koncertu v Praze na Vypichu v roce 2014.  Manažer kapely Radek Havlíček to neudělal ani při našem pondělním rozhovoru. „Lidí přišlo hodně. Budu se asi opakovat, ale v Kabátu jsme se dohodli, že nebudeme s nikým v tomhle ohledu soutěžit a počet diváků pro nás není důležitý. Přišlo víc lidí než v roce 2009, ale čísla nejsou podstatná,“ řekl.

Oznámil rovněž, že pódium na koncertním turné v roce 2017 bude opět uprostřed hal. „Je to technicky a ekonomicky nejnáročnější varianta, ale nabízí největší komfort pro diváky, kteří mají ke kapele blízko ze všech stran.“

Jaké jsou plány Kabátu na rok 2018, už ale Právu neprozradil. (jaš)

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám