Hlavní obsah

Emma Smetana představuje klip duchu westernu, Bollywoodu a šedesátek

Právo, Jaroslav Špulák

Zpěvačka, herečka a moderátorka Emma Smetana zveřejnila videoklip ke svému druhému singlu z alba What I’ve Done, jež vyšlo na jaře. Vznikl k písničce Velvet Dress a jde o první režijní práci jejího přítele Jordana Haje. Pokřtěn bude při koncertu Emmy Smetany 29. října v pražském Café v lese.

Klip k písničce Velvet DressVideo: Emma Smetana

 
Článek

„Když vyšla deska, měli jsme už připravený harmonogram toho, kdy a jaké budeme vydávat singly. Máme jasno až do čtvrtého, pokud tedy dřív nevyjde nová deska,“ vysvětluje volbu skladby Haj.

Foto: archív Emmy Smetany

Klip k písni Velvet Dress vznikal z velké části ve vlakovém depu.

Za videoklip k prvnímu singlu Waiting letos Emma Smetana obdržela nominaci na Cenu Anděl v kategorii Videoklip roku. „Vznikal narychlo. Chtěli jsme ho vydat do Vánoc, protože album mělo vyjít až na jaře, a my jsme tímto chtěli světu vzkázat, že se něco chystá. Kromě toho, že jsme vypustili ukázku naší hudby, jsme také prostřednictvím klipu chtěli dodat, jak si představujeme krásu světa. Následná nominace pro nás byla příjemný šok. A ani na vteřinu jsme nevěřili, že bychom mohli vyhrát, takže pak nepřišla žádná frustrace. Prožívali jsme čistou radost a vděk za to, že si klipu někdo všiml a ocenil ho,“ vzpomíná Smetana.

Nejmenší improvizace

Na druhý klip měl tým kolem zpěvačky více času. „Dodržujeme v něm určitou kontinuitu, chceme se držet jasně daného konceptu. Odkazujeme na estetiku alba, podobu jeho bookletu, a pohybujeme se dál v trochu paralelním až pohádkovém světě. Jordan si k této práci přizval svého bratrance Givinara Kříže, vymysleli děj, rozhodli se připravit jakýsi minifilm. Na měsíc se mi v podstatě vytratili ze života. Vysedávali v pražských kavárnách a z mého pohledu předstírali tvorbu. Teď bych se jim ale chtěla omluvit, protože přinesli skvělý scénář, který proměnili ve skvělý klip. Měli to dokonale připravené, věděli přesně, co dělají, a na place je už nic nezaskočilo,“ pokračuje Smetana.

Foto: archív Emmy Smetany

Jiří Burian a Jordan Haj při natáčení klipu.

Jedna zásadní improvizace ale proběhla. Hlavní mužskou hereckou roli svěřili původně autoři jinému herci. Ten se ale k natáčení nedostavil, a tak se role narychlo ujal Haj, jenž absolvoval herectví na pražské DAMU, a Kříž více režíroval. Další hlavní hereckou roli v klipu ztvárnil Jiří Burian, spoluautor a producent alba Emmy Smetany.

Natáčelo se ve vlakovém depu v Kolíně. „Klip jsme ještě trochu přizpůsobili tomu, že jsme točili v této naprosto výjimečné lokaci. Nakonec se podařilo sehnat i drezínu, která v depu nebyla,“ říká Smetana.

Klip má náladu westernů, bollywodských filmů a estetiku šedesátých let. „Některé záběry jsme natáčeli ve studiu. Jsou to ty, které klipu dávají tu šedesátkovou náladu,“ dodává Haj.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám