Hlavní obsah

Famufest chystá sci-fi z roku 1973 i setkání se zahraničními filmaři

Novinky, Stanislav Dvořák

Pražská FAMU chystá na 23. - 27. listopadu tradiční festival, kde bývají k vidění alternativnější snímky a probíhají také diskuze s domácími a zahraničními tvůrci, koncerty a výstavy.

Foto: Argos Films

Divoká planeta

Článek

Soutěžní přehlídka filmů studentů FAMU se koná v prostorách Bio Oka, Studia Hrdinů a v Café Jedna. Tématem 33. ročníku Famufestu bude Láska, která bývá nejčastějším katalyzátorem dramatických zápletek ve filmu a vlastně i v životě.

„Vytvořili jsme obyčejnou lásku, která si na nic nehraje, a do ní ponořili festival černobílé radosti. Celý rok jsme pracovali na pestrém programu stejně tvrdě, jako studenti FAMU celý rok pracovali na svých filmech. Uvidíte tedy to nejlepší, co za poslední rok na FAMU vzniklo,“ popsala téma studentka Katedry produkce FAMU a ředitelka letošního FAMUFESTu Laura Figurová.

Originální a děsivý svět

V rámci doprovodného programu se bude promítat i Divoká planeta z roku 1973. Jde o velice invenční a mezi veřejností ještě pořád málo známý animovaný sci-fi snímek, který vznikl v československo-francouzské spolupráci, ale u nás se za komunismu nikdy moc nevysílal.

Odehrává se v budoucnosti, kde žijí humanoidně vyhlížející tvorové, mnohem vyspělejší a větší než lidé. Pár lidí považují za zvířátka či hračky a většinu se snaží vyhladit. Malý chlapec prchá spolu s ostatními lidmi na Divokou planetu, aby jim unikl. Některé části artistního animovaného snímku, který filmaře už dlouho fascinuje, mají silnou a děsivou atmosféru, rozhodně není vhodný pro menší děti.

Film vznikl v pražském studiu Jiřího Trnky a v režii Reného Lalouxe, scénář obstaral surrealismem ovlivněný výtvarník a spisovatel Roland Topor. Na festivalu v Cannes kdysi dostal cenu poroty.

Organizátoři Famufestu připravili na sobotní večer exkluzivní audiovizuální představení, při kterém během projekce filmu Divoké planety zahraje speciálně složená živá hudba od elektronického producenta Aid Kida. Ten se pro tento projekt spojil s Tomášem Havlenem, violoncellistkou Terezií Kovalovou a Jiřím Libánským.

„Masterclasses pro veřejnost s respektovanými filmovými tvůrci se uskuteční v Bio Oko. Do Prahy přijal pozvání americký filmový producent Christopher Leggett, který se mimo celovečerní filmovou a dokumentární tvorbu věnuje i produkci hudebních klipů (Sigur Rós) a reklam. Halucinogení vizuál a soundtrack od Flying Lotus skloubil právě v jeho novém snímku Love True, který Leggett v Praze osobně představí. Druhým významným hostem je Kinga Dębská, polská režisérka a držitelka ceny Polské filmové akademie za scénář k filmu Moje dcery krávy a dokument Herečka. Debská režírovala i snímek Hel s Aňou Geislerovou v hlavní roli z roku 2009. Třetím hostem je mladý slovenský autorský dokumentarista Miro Remo,” dodala za pořadatele Klára Skřenková.

Více na www.famufest.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám