Hlavní obsah

Coenové píšou „internetové Fargo” Dark Web

Novinky, Stanislav Dvořák

Internetový obchod se zbraněmi, drogami a vraždami, to je Dark Web. Slavní bratři Coenové pracují na příběhu, jenž je inspirován skutečným osudem velmi bizarního zločince od klávesnice Rosse Ulbrichta.

Foto: Profimedia.cz

Bratři Joel Coen a Ethan Coen

Článek

Story Rosse Ulbrichta je nejen napínavá, ale také podivuhodná a těžko uvěřitelná. Ulbricht totiž nebyl žádný přistěhovalec nebo chudý černošský kluk ze špinavé čtvrti, který se ze zoufalství dal k mafii, jak to ve filmech vídáme. Šlo o normální americkou rodinu, malý Ross chodil do skautu, pilně studoval, dostal se na univerzitu a vystudoval fyziku.

Nechtělo se mu do běžného zaměstnání, tak zkoušel podnikat - bez výrazných úspěchů. Byl spíše intelektuál a teoretik. Poté založil anonymní internetový trh Silk Road, který se rozvinul v největší rejdiště zločinu v USA. Ulbricht používal přezdívku Dread Pirate Roberts a při své inteligenci musel tušit, že se děje něco špatného.

Foto: Profimedia.cz

Příznivec Rosse Ulbrichta s jeho fotografií

Americké úřady odhalily, kdo je Dread Pirate Roberts v roce 2013 a FBI ho pak zatkla ve vyloženě filmové scénce. Ulbricht si zřejmě myslel, že je krytý a na internetu ho nikdo nemůže odhalit, jenže agenti ho převezli. Dva předstírali, že jsou hádající se milenci a zaujali jeho pozornost, zatímco třetí mu prostě sebral počítač a rychle si nakopíroval všechna data na USB paměť.

Ulbricht byl souzen za praní špinavých peněz, spiknutí za účelem obchodu s drogami a vraždy na objednávku. Poslední obvinění sice bylo později staženo, ale důkazy byly v rozsudku znovu uvedeny. Za objednávku vraždy měl podle amerických médií skutečně zaplatit, i když se pak čin neuskutečnil. Bývalý nadějný student dostal doživotí.

Jeho rodiče pak poskytli rozhovory, kde líčili, jak je Ross hodný, idealistický a téměř naivní kluk, který chtěl pomáhat lidem a ani netušil, co dělá. Aby to bylo ještě šťavnatější, v médiích proběhla i zpráva, že jeden z federálních agentů byl také odsouzen, protože Ulbrichtovi ukradl 800 000 dolarů v bitcoinech (internetová měna).

Celek zní jako pravá coenovská groteskní krimi s nejednoznačnými postavami a černým humorem. Zda se bratři ujmou i režie, zatím není jasné.

Reklama

Výběr článků

Načítám