Hlavní obsah

Ředitel Signal festivalu: Za tři roky se naše akce stala nejnavštěvovanější v ČR

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Až do neděle v Praze probíhá čtvrtý ročník festivalu světla Signal, během kterého se rozzáří přes dvě desítky různých objektů po městě. Nabízí tři videomappingy – na kostele sv. Ludmily na Vinohradech, na paláci Kinských na Staroměstském náměstí a na Michnově paláci na Kampě, kromě toho také interaktivní instalace i program pro děti.

V Praze do neděle probíhá festival světel SignalVideo: ale, Novinky

 
Článek

Po celém centru Prahy se nachází 23 instalací, které budou moci návštěvníci zhlédnout až do nedělní půlnoci. „Lokace se pohybují po obou březích Vltavy – například v okolí Staroměstského náměstí, na Kampě. Na náměstí Míru je jedna z od centra nejvzdálenějších instalací, kde na kostele sv. Ludmily německý umělec Daniel Rosa představí své dílo v podobě videomappingu, na němž pracoval téměř rok,“ prozradil ředitel SIGNAL Festivalu Martin Pošta.

„Výrazným aspektem letošního ročníku jsou interaktivní instalace, které jsou určeny jak pro dospělé, tak i pro děti. Máme i spoustu různých světelných instalací, které se nedají zařadit do žádné kategorie. Návštěvníci by si určitě neměli nechat ujít tzv. SIGNAL Dome na Klárově, což je projekce v planetáriu. Člověk se tak dostane do úplně jiného světa, který ho pohltí.“

„Jedna z dalších instalací je umístěna v nedostavěném domě na Národní třídě. Vytvořili ji autoři z ruského studia Tundra, kteří pro svou instalaci používají 160 tzv. chytrých světel,” oznámil Pošta.

Hvězdokupa na náměstí Republiky

Program láká i na místa trochu vzdálenější od centra dění. „Velice zajímavá je i instalace japonského umělce Yasuhiro Chida. Jde o kontejner nacházející se na náměstí Republiky před Palladiem, který autor vlastnoručně provrtal a vytvořil tak 60.000 dírek.

Tím, jak se kolem zakouřeného kontejneru pohybuje provoz nebo se do něj přímo svítí, tak vytváří dojem, jako by byl člověk uprostřed hvězdokupy. Funguje i přes den, proto doporučuji se na něj podívat, protože večer bude náměstí určitě hodně nabité lidmi,“ poradil návštěvníkům Martin Pošta.

Na návštěvnost si ředitel festivalu rozhodně stěžovat nemůže. „Předešlé ročníky byly velice úspěšné. Za pouhé tři roky se nám podařilo stát se nejnavštěvovanější kulturní akcí v České republice, minimálně co se týká počtu návštěvníků,“ uvedl Pošta.

„Moc si nepřejeme, aby tento trend dále stoupal, více se chceme zaměřit na vzdělávací aspekt – více lidem vysvětlovat, jak ty projekce vznikají, proč je ti umělci takto tvoří či k čemu mají odkazovat. Také i proto, abychom si i nadále udrželi dobrou kvalitu festivalu,” dodal.

Zapojil se i BESIP s reflexním oblečením

Do čtvrtého ročníku festivalu se zapojila také společnost BESIP, která chce návštěvníky upozornit na význam používání reflexních prvků. Na Ovocném trhu doslova „rozsvítí“ chodce pomocí reflexních pásek, představí i modely šatů slovenské návrhářky Zuzany Hrubošové, jež použila svítící prvky na dámské šaty a doplňky.

„Protože jde o festival světla, ukážeme budoucnost viditelnosti chodců. Spojili jsme se s Technickou univerzitou v Liberci, kde patentovali unikátní využití nanotechnologie k nasvícení nejrůznějších předmětů, včetně oblečení. Zatímco jiní rozsvítí nejrůznější objekty, naši prezentaci osvítí lidé a figuríny ve svítícím oblečení,“ vysvětlil Martin Farář, ředitel BESIP.

Reklama

Související články

Praha opět zažije světelnou explozi

V ulicích metropole se od 13. do 16. října objeví třiadvacet monumentálních světelných soch a barevných objektů umělců z celého světa v rámci čtvrtého ročníku...

Výběr článků

Načítám