Hlavní obsah

Album Karla Gotta pokřtil Jiří Suchý. Za prodej je už zlaté

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Mramorovém sále pražského Paláce Lucerna bylo ve středu 12. října pokřtěno dvojalbum zpěváka Karla Gotta nazvané 40 slavíků. Jeho kmotrem se stal Jiří Suchý.

Foto: Petr Horník, Právo

Jiří Suchý a Karel Gott při středečním křtu.

Článek

Komplet vyšel 23. září a mapuje úspěch Karla Gotta v anketě popularity Český slavík. Je na něm čtyřicet písniček, které byly v letech, kdy v uvedené anketě zvítězil, důležité. „Jsou to skladby, které mi v daném roce pomohly k úspěchu,“ dodal při křtu Gott.

Při vzpomínání na své úspěchy dodal: „Když jsem dostal dvacátého Slavíka, symbolicky jsem zavřel voliéru. Vzpomínám si, že to bylo na pódiu v pražské Lucerně, a já řekl, že uvolňuji místo mladším. Nikdo to ale tehdy neocenil, jen se stalo, že jsem v následujícím roce přišel o hlasy fanoušků. Nevěděli totiž, jestli pro mě mají hlasovat, anebo ne.“

Foto: Petr Horník, Právo

Iva Milerová, ředitelka Supraphonu, předala Gottovi zlatou desku.

Kmotrem alba se stal herec, skladatel, zpěvák, divadelník, textař a básník Jiří Suchý. Ten pro Gotta společně s Jiřím Šlitrem složil v roce 1963 písničku Oči sněhem zaváté, která byla pro zpěvákovu kariéru klíčová. Na albu 40 slavíků je proto první v pořadí.

„Ta písnička mě ve druhém ročníku ankety Zlatý slavík dostala z devětačtyřicátého místa rovnou na první. Kdo ví, co by bylo, kdyby ji pro mě pánové Suchý a Šlitr nenapsali,“ upozornil na křtu Gott.

Za album 40 slavíků, na kterém jsou i nové skladby Země vstává a Perfektní den, obdržel Gott na křtu zlatou desku. Ředitelka vydavatelské společnosti Supraphon Iva Milerová, která mu ocenění předala, při tom řekla: „Karel Gott u nás kraluje nejenom v prodeji fyzických nosičů, ale je nejlepší i v digitálním prodeji.“

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám