Hlavní obsah

RECENZE: Boyne skládá poctu duchařským příběhům

Právo, Lucie Zelinková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Irský prozaik John Boyne se inspiroval duchařskými příběhy 19. století a vypravěčským stylem Charlese Dickense, jehož samotného do svého románu V tomto domě straší okrajově, avšak s rozhodující rolí zakomponoval. Irský román z anglického venkova lze vnímat i jako vkusnou a velmi zdařilou poctu gotickým příběhům 19. století.

Foto: nakladatelství Plus

John Boyne: V tomto domě straší

Článek

Jedenadvacetiletá Eliza ztratí otce poté, co společně vyrazí na londýnské čtení Charlese Dickense, cestou zmoknou a otec do rána následkem nachlazení umírá. Dívka se sbalí a z Londýna vyráží na základě inzerátu pracovat jako guvernantka dětí v opuštěném panském domě. Tam ji čeká potýkání se s duchy, které je na hony vzdáleno hororovému pojetí, jde spíše o boj věřící ženy s nešťastnou zemřelou duší, nenacházející klid.

Prolíná se tu dickensovská inspirace s tradičním pojetím viktoriánského gotického románu. Propracované charaktery dotváří temný, opulentní příběh z poutavého prostředí, Boyne tu skvěle zvládl vykreslit atmosféru, v níž se střídá mlhavý anglický venkov se zatuchlým starým panstvím, které pamatuje několik královských pokolení.

Námětem v kontextu žánru román sice příliš nevyniká, nicméně v kontextu současné tvorby je příjemným osvěžením a neobvyklým zážitkem právě pro svůj styl vyprávění a atmosféru.

Text zároveň v několika místech připomíná kultovního Draculu Brama Stokera. Eliza jako věřící a zároveň racionálně založená žena nevěří v přízraky, které jsou čtenáři servírovány od první stránky, přistupuje k nim skepticky a velmi pozvolna a zároveň deníkově vypráví svůj příběh.

Boyne dokázal zaujmout už první větou – „Ze smrti svého otce viním Charlese Dickense“. Toho v knize popisuje jako exhibicionistickou celebritu s velkým nadáním pro psaní i expresivní vyprávění příběhů, zároveň jako člověka sebestředného, který se vyžívá v až nemístném obdivu publika.

Celkové hodnocení 80 %

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

John Boyne: V tomto domě straší

Překlad Mirka Kopicová, Plus, 304 stran, 299 Kč

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám