Hlavní obsah

Karel Gott se vrací na pódium

Právo, ČTK

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejslavnější český zpěvák Karel Gott (77) bude mít 10. října v Malostranské besedě v Praze první koncert po prodělané léčbě nádorového onemocnění.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Karel Gott po nemoci vystoupí 10. října v Malostranské besedě v Praze.

Článek

Loni v listopadu lékaři Gottovi diagnostikovali nádorové onemocnění mízních uzlin, takzvaný Non-Hodgkinův lymfom. Chorobu objevili při operaci náhlé příhody břišní, které se zpěvák podrobil několik dní předtím v Institutu klinické a experimentální medicíny.

Gott ihned zahájil cílenou onkologickou léčbu na hematologické klinice Všeobecné fakultní nemocnice, celkem do konce letošního února absolvoval šest chemoterapií a 18. března zpěvák oznámil, že nádorové onemocnění zcela vymizelo. Začátkem května pak podstoupil plánovanou operaci břicha, která završila léčbu.

K vystupování na veřejnosti se Gott vrací jen pomalu, ještě koncem loňského listopadu nicméně za mohutných ovací osobně převzal po čtyřicáté Zlatého (či Českého) slavíka. Později se svěřil, že návrat na pódia bude trvat dlouho. „Moji lékaři mi však slíbili, že se mi hlas vrátí, stejně jako ostatní životní síly. K tomu je ale ještě dlouhá cesta,“ řekl loni v prosinci německému Bildu. Jedním z prvních Gottových veřejných vystoupení byla letos 1. září účast na představení nového automobilu Škoda Kodiaq v Berlíně.

Plzeňský rodák Karel Gott je bezesporu nejslavnějším českým zpěvákem populární hudby. Vydal skoro tři stovky alb, první už v roce 1965, a na kontě má desítky miliónů prodaných desek. Velmi dlouhý je také seznam jeho ocenění. Kupříkladu zlatým a českým slavíkem byl zvolen čtyřicetkrát, poprvé už v roce 1963 a zatím naposledy loni. Za socialismu byl zasloužilým (1977) a národním umělcem (1985), v roce 2009 mu prezident Václav Klaus udělil medaili Za zásluhy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám