Hlavní obsah

V Národním divadle začíná festival na počest Václava Havla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na piazzettě Národního divadla v Praze bude v úterý symbolicky odhalena tabulka s nápisem náměstí Václava Havla. Pojmenování prostoru mezi Novou scénou a historickou budovou divadla po bývalém prezidentovi a dramatikovi schválili koncem září pražští radní.

Foto: Josef Horázný, Martin Štěrba, ČTK

Václav Havel by se 5. října dožil osmdesáti let.

Článek

K nedožitým osmdesátinám dostane Havel velké srdce od sochaře Kurta Gebauera, do něhož budou moci lidé psát vzkazy. Bude tím slavnostně zahájen mezinárodní divadelní festival, který na počest Václava Havla připravilo Národní divadlo.

Přehlídka nazvaná Pražské křižovatky s podtitulem To Havel With Love uvede divadla z Ukrajiny, Ruska a Běloruska, které svou tvorbou bojují ve svých zemích za svobodu. Čestným hostem bude nositelka Nobelovy ceny za literaturu Světlana Alexijevičová, novinářka a kritička sovětské i postsovětské doby v Rusku. Připraveny jsou besedy či projekce fotografií z Havlova života. Víkend bude patřit maratónu havlovských inscenací českých režisérů, hrát se bude v různých prostorách Nové scény i na piazzettě.

Brněnské divadlo Husa na provázku si památku někdejšího prezidenta připomene festivalem Málo bylo Havla! Ode dneška do 10. října se budou hrát Havlovy hry, pořádat happeningy, bude se debatovat a vystavovat. Budou se promítat i filmy, které se Havla dotýkaly.

Na plzeňské lavičce Václava Havla v Šafaříkových sadech začíná čtyřiadvacetihodinové nepřetržité čtení Havlových textů. Skončí ve středu 5. října, kdy se Václav Havel roku 1936 v Praze narodil. Zemřel na své chalupě na Hrádečku v prosinci 2011.

Reklama

Výběr článků

Načítám