Hlavní obsah

Třeštíková, Remunda a další ukážou připravované filmy ve Světozoru

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Možnost setkat se osobně s českými režiséry a nahlédnout do jejich tvůrčího procesu dostanou 26. září od 18.30 návštěvníci Večera s českým dokumentem, který se koná v pražském kině Světozor. Vstup je zdarma.

Foto: Institut dokumentárního filmu

Helena Třeštíková

Článek

Své novinky odhalí Helena Třeštíková, Filip Remunda, Lukáš Kokeš, Radovan Síbrt a další. Na závěr bude promítnut v předpremiéře film o Rusku a Ukrajině Slepý Gulliver.

Hlavní postavou je režisér Martin Ryšavý, jeden z nejvýraznějších současných českých filmařů a držitel ocenění Magnesia Litera. Aby mohl svou profesi filmaře cestujícího po vzdálených cizích krajích vykonávat i nadále, nechává si v pražské optice vyšetřit a korigovat zrak. Průběh vyšetření a rozprava s optikem slouží jako rámec filmového vyprávění, které je přerušováno vstupy do prostředí Ukrajiny a Ruska či mystickým výkladem karet ruského čaroděje Alexandra Utkina.

Helena Třeštíková aktuálně navazuje na starší Manželské etudy a dále pracuje s rodinou Strnadových. Také známý dokumentarista Filip Remunda, autor snímku o fiktivním hypermarketu Český sen nebo titulů Český žurnál: Blízký daleký východ a Český žurnál: Má vlast Afghánistán, promluví o svém novém díle Krtek a Lao-c', kde se zabývá Čínou.

Foto: Institut dokumentárního filmu

Film Krtek a Lao-c'

„V uplynulém roce v zahraničí výrazně rezonoval především dokument Mallory Heleny Třeštíkové, který byl vybrán na mnoho významných festivalů a má šanci být nominován na Evropské filmové ceny. Po letošní premiéře dokumentů FC Roma a Normální autistický film na festivalu v Karlových Varech můžeme očekávat, že tyto filmy, které se ve Světozoru představily v minulém roce, se v programech zahraničních festivalů budou objevovat stejně hojně jako Mallory,“ dodal koordinátor pro dokumentární filmy Martin Černý z Czech Film Center.

Také v letošním roce připravili organizátoři z Institutu dokumentárního filmu pro diváky společně s mediálním partnerem akce, dokumentárním portálem DAFilms, streaming českého dokumentu. V týdnu od 19. do 25. září je zdarma k vidění snímek Martina Ryšavého Medvědí ostrovy.

Reklama

Výběr článků

Načítám