Hlavní obsah

České sklo se představuje na London Design Festivalu

Právo, Jan Šída

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Projekt Breathless, který vznikl ve spolupráci Českého centra Londýn, kolektivu OKOLO a designového studia Dechem, představuje na přehlídce London Design Festival, jež se koná do 25. září, práce českých sklářů. Prezentace je nejen formou interaktivní instalace s živým foukáním skla, ale také prostřednictvím klasické expozice s více než třemi desítkami uměleckých artefaktů.

Foto: Tomáš Souček

Zátiší s českým sklem nafotil Tomáš Souček.

Článek

London Design Festival patří mezi významné počiny podzimní kulturní londýnské sezóny. Skládá se z mnoha designových výstav, přehlídek i dynamických instalací, které mohou lidé vidět po celém městě.

Foto: Tomáš Souček

Skleněné zátiší z londýnské výstavy.

Projekt Breathless se koná v industriálním prostoru v západním Londýně jako jedna z důležitých prezentací akce Brompton Design District. „Sklo se v expozici představuje ve všech svých rozmanitých formách i stadiích svého vzniku. Samotný zrod skla je symbolicky zhmotněn v instalaci mobilní sklářské pece, díky níž mohou návštěvníci nahlédnout do zákulisí sofistikovaného řemesla,“ uvedl kurátor výstavy Adam Štěch.

Své umění předvedou veřejnosti na workshopech profesionální skláři Marek Bartko a Marek Effmert a ve spolupráci s designéry také řemeslné umělecké dílny. Seznamují návštěvníky nejen s výrobními technologiemi, ale také s používanými materiály či tradičními nástroji.

Foto: Tomáš Souček

Z expozice na přehlídce Breathless.

Muzeum skla pojali organizátoři jako klasickou výstavu, na které budou artefakty vyrobené z běžného skla, sklolaminátu či plochého skla. Hlavním cílem je ukázat laikům, do jakých tvarů a podob může být žhavá hmota zformována.

Ve spolupráci s Victoria and Albert Museum, jehož sbírky tvoří i řada výrobků našich sklářů, se uskuteční dvě tematické přednášky týkající se skla jako historického i moderního materiálu.

Součástí výstavy jsou také velkoformátové fotografie Bet Orten, které vznikly přímo v severočeských sklářských dílnách. A také katalog s fotografiemi skleněných zátiší od Tomáše Součka.

V rámci doprovodných akcí se uskuteční ve středu 21. září v 15 hodin a v pátek 23. září v 18 hodin ve Victoria and Albert Museu komentovaná prohlídka s kurátorem výstavy Adamem Štěchem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám