Hlavní obsah

RECENZE: Bez drog do kina nelez

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prázdniny v Provence jsou v jistém smyslu unikátní „film“. První česká čistě psychedelická celovečerní jízda, natočená spíše omylem během dlouhé, drogami zamlžené párty.

Foto: Bontonfilm

Chlapci a místní krasavice

Článek

Existují dva způsoby, jak na Prázdniny v Provence nahlížet. První zaujme kritik, který nemá zkušenosti s marihuanou a je nucen napsat, že jde o nejhorší snímek roku. Nelze říct, že má špatný scénář, on totiž nemá žádný. Žádná expozice, kolize a krize se nekoná. Prostě se hodinu a půl chodí, kouří marihuana, pije víno.

Kotek, Prachař a Hádek vypadají, že jsou neustále pod vlivem, mumlají nesouvislé věty, nic nemá pointu. Jednotlivé scény na sebe moc nenavazují, spíše se tak nějak objevují a zase mizí.

Chvíli se díváme na opilé lidi, chvíli na hezkou přírodu, moře šplouchá a dialogy jedou: „Čau! Jak je? Zahulíme? Pohoda. Dobrý kozičky! Zahulíme?“

Foto: Bontonfilm

Protagonisté komedie Prázdniny v Provence

Ovšem jiný pohled zaujme divák pod vlivem drog. Vždyť kamera je tak krásně zpomalená a to slunce tak červené! A jak všichni krásně ospale a pomalu mluví, může si libovat. Pravda, úplně stejný zážitek by měl, kdyby šel místo do kina třeba na louku.

Moc dobrých vtipů nepřijde, a tak největší recese Prázdnin v Provence spočívá v tom, že pod režii se podepsal Vladimír Michálek! Člověk, který má za sebou snímky O rodičích a dětech a Je třeba zabít Sekala nyní stvořil tohle.

Asi není třeba dodávat, že Prázdniny v Provence nejsou film. Kluci si jen vyjeli na dovolenou, tam se zkouřili a točili nesmysly. Pro kamarády OK, ale do kina tak úplně ne.

Celkové hodnocení: 20 %

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám