Hlavní obsah

David Koller vyráží na turné s přáteli. Katarzii oslovil jeho text a harmonie

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pátek 16. září začne pozoruhodné turné. Bude se jmenovat David Koller & Friends a úspěšný skladatel a zpěvák se na ně vypraví s některými muzikanty a kapelami, kteří se předtím ujali jedné jeho skladby a natočili ji ve vlastní verzi.

Foto: Lucie Levá

Slovenská písničkářka Katarzia a David Koller si spolupráci pochvalují.

Článek

„Když jsme se spojili s mým současným manažerem Pavlem Eichlerem, dali jsme na stůl různé nápady. Ten, že oslovím některé své oblíbené a pro mě třeba i nové a vzrušující kapely a zpěváky s tím, aby nahráli svou verzi některé mé písničky, byl jeden z nejlepších,“ vysvětluje Koller.

Písničky, které jsem napsal pro Lucii, jsem do nabídky nedával.

Při výběru interpretů se ničím neomezoval, i proto je pestrý. Mezi těmi, kdo nové verze jeho písniček nahráli, jsou slovenská písničkářka Katarzia, slovenská kapela Korben Dallas, která k písničce Chci zas v tobě spát zveřejnila minulý týden videoklip. Z tuzemské scény se přidali hiphopeři Vladimir 518, Mike Traffik a Kato z kapely Prago Union, rockeři Hentai Corporation, zpěvačka Mucha či taneční Android Asteroid a Ben Cristovao.

„Sepsal jsem písničky ze svého repertoáru a ty jsem jim nabídl. Z nich už si vybíral každý sám,“ doplňuje Koller. „Písničky, které jsem napsal pro Lucii, jsem do nabídky nedával. Zařadil jsem ty od Jasné páky, Kollerbandu až po mé sólové desky. Nikomu jsem pak do nahrávání nechtěl mluvit, protože to beru tak, že už jsem se vyslovil těmi původními skladbami.“

U stolu s námi sedí Katarzia, o které David Koller říká: „Muzika, kterou dělá, je osobitá a pro mě dokonce až unikátní. Osmělil jsem se a zavolal jí, protože mě zajímalo, jak by se mé skladby ujala.“

Slovenská písničkářka přiznává, že tvorba Lucie, se kterou se Koller proslavil už na přelomu osmdesátých a devadesátých let minulého století, ji trochu minula. Registrovala ale jeho sólové desky, které má ráda.

„Vybrala jsem si písničku Záchranář z Davidovy druhé desky Nic není nastálo. Líbí se mi především text a také jedna harmonie, která se v ní změní. Řekla jsem si, že by bylo zajímavé se jí ujmout. Brala jsem ji jako hmotu, kterou producentsky rozpracuju,“ vysvětluje Katarzia.

Termíny nahrávání 

U nahrávání některých verzí svých písniček Koller byl, zvláště když se natáčelo v jeho studiu.

„Katarzia mou skladbu točila v době, kdy dokončovala vlastní album. Sháněli jsme ve studiích volný termín, protože docházelo k časovým kolizím. Nakonec nám vyšel vstříc Ecson Waldes, který nám umožnil točit hned druhý den poté, co jsme ho oslovili. Míchalo se pak v Sonu s Milanem Cimfem, kterému se ta písnička líbila,“ dodává Koller.

„Milan nakonec míchal celé mé sólové album,“ doplňuje ještě Katarzia, která s Kollerem v pátek vystoupí také.

Koncertní série ten den odstartuje v Praze na nádvoří pivovaru Staropramen. Pokračovat bude pak 7. října v Plzni v Papírně, 21. října v Hluboké nad Vltavou, 26. října v brněnském Sono Centru, 17. listopadu v Home Credit Areně v Liberci a 30. listopadu v Gongu v Ostravě.

Reklama

Výběr článků

Načítám