Hlavní obsah

Fanoušci Freddieho Mercuryho si připomínají jeho nedožitou sedmdesátku

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Příznivci britské rockové skupiny Queen a jejího zpěváka si dnes připomínají nedožité sedmdesáté narozeniny Freddieho Mercuryho. Jedna z historicky největších osobností světové hudební scény, fenomenální zpěvák, zručný skladatel a muzikant se narodil jako Frederick Bulsara 5. září 1946 na ostrově Zanzibar.

Foto: ČTK

Freddie Mercury (vlevo) a kytarista skupiny Queen Brian May

Článek

Při příležitosti jeho nedožitých narozenin dnes vychází kompilace Messenger Of The Gods. Obsahuje i jeho sólový debut, písničku I Can Hear The Music z roku 1973, kterou vydal ještě pod pseudonymem Larry Lurex.

Kytarista Brian May také na stránkách skupiny Queen oznámil, že je po Mercurym pojmenován asteroid číslo 17473, který byl objeven v roce 1991, tedy v roce zpěvákova skonu. Asteroid se nachází mezi Marsem a Jupiterem.

Mercury do třinácti let navštěvoval internátní školu v indické Bombaji. V roce 1959 se ale jeho rodina přestěhovala do Anglie, kde po ukončení střední školy začal studovat umění na Univerzitě v Ealingu. V té době tam studovali i Pete Townshend, známý z kapely The Who, nebo Ron Wood z Rolling Stones. Mercury absolvoval fakultu umění a designu.

Už tehdy začal skládat písně a objevil se ve svých prvních kapelách. Umělecké jméno Mercury si dal podle mytologického posla bohů a později vymyslel i název skupiny Queen. Ta poprvé vystoupila 19. února 1971 v londýnské hale Hornsey Town. V červenci 1973 vydala debutové album s názvem Queen a získala za ně první zlatou desku.

Zásadním počinem pro ni ale bylo čtvrté album A Night At The Opera, které vyšlo 21. listopadu 1975. Nahrávala ho tři měsíce v šesti různých studiích. Když pak na singlu vyšla dechberoucí kompozice Bohemian Rhapsody, byla do hudební historie napsána velmi výrazná kapitola. Tehdy se kapele poprvé stalo, že deska i singl stanuly v čele hitparády, a za oba počiny později obdržela platinové ocenění.

Mercury v jednom rozhovoru přiznal, že nevěřil tomu, že by Queen mohli tak výrazně uspět. „Kdysi jsem si myslel, že vydržíme nejvýše pět let. Ale došlo to tak daleko, že už jsme staří na rozchod. Umíte si představit, že ve čtyřiceti založíte novou kapelu?“ řekl.

Queen nicméně žali úspěchy i po polovině sedmdesátých let. Oficiální diskografie skupiny s Mercurym u mikrofonu obsahuje 47 singlů a 15 alb. To poslední, Made In Heaven, vyšlo již po zpěvákově smrti, v listopadu 1995. Nahrál i dvě sólová alba, Mr. Bad Guy vyšlo v dubnu 1985 a Barcelona v říjnu 1988.

Mercury zemřel 24. listopadu 1991 ve věku pětačtyřiceti let krátce po devatenácté hodině ve svém londýnském domě. Den před svou smrtí novinářům oznámil, že má nemoc AIDS.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám