Hlavní obsah

Hot Sisters: V éře swingu jsme určitě žily

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Již v březnu mělo premiéru první album pražské dívčí swingové trojice Hot Sisters. Vyšlo pod názvem Swing je můj king/Swing Is My King a jsou na něm jak coververze slavných evergreenů, tak i původní písně. Autorsky za nimi stojí babička sester Lamošových Věra Chrbolková, dcera významného swingového pianisty Antonína Kudrny. Na otázky týkající se vzniku kapely, prvního alba a dalších plánů do budoucna odpověděly Doris a Sophia Lamošovy.

Hot Sisters - Pražská kavárna

 
Článek

Proč loni vznikly Hot Sisters?

Doris: Je to asi v genech, protože už otec naší babičky byl swingový pianista. Sestra a já ten styl také milujeme, a tak jsme se rozhodly založit swingovou kapelu.

Sophia: Mohly jsme být sice jenom dvě a zůstat rodinnou kapelou. Přišlo nám ale lepší fungovat ve třech, protože tak je skupina celistvá. Přizvaly jsme tedy ještě Alici Bauer.

Co je pro vás na swingu fascinující?

Doris: Především živelnost a kultura, kterou přináší. Lidé se scházejí, baví, smějí se a tancují spolu.

Foto: Lucie Levá, Právo

Doris a Sophia Lamošovy.

Na svém albu máte nejenom původní skladby, ale i převzaté. Podle čeho ty převzaté vybíráte?

Doris: Musí nás takříkajíc chytit. Měly by mít zajímavou melodii i harmonii a současně musí takříkajíc šlapat. Důležitá pro nás jsou i jejich sdělení a klademe také důraz na české texty našich původních písniček.

Sophia: Jejich autorkou, stejně jakou autorkou hudby, je naše babička Věra Chrbolková. Většinou je to tak, že za ní přijdeme s nějakým námětem, který je pro ni vodítkem i inspirací. Třeba řekneme, že bychom potřebovaly písničku na téma řidičák. Babička pak další den zavolá a řekne mi, že už má písničku hotovou a můžeme si ji vyzvednout. Často ji dostaneme rovnou s textem, i když třeba zrovna ten řidičák bylo téma, které se týkalo mě, ne babičky.

Babička je tedy jakýsi nehrající kapitán…

Sophia: Dalo by se to tak říct. Je autorkou písniček, ale do not je přepisuje společně s Doris. A navíc nám šije šaty.

Na vašem albu se objevují i skladby ve stylu blues nebo boogie. Znamená to, že nejste stylově až tak vyhraněné?

Doris: Swing milujeme, ale milujeme i hudbu dvacátých let minulého století, která mu předcházela, také muziku po swingu a samozřejmě blues. Máme rády i současnou hudbu. Swingem nejsme takříkajíc svázané, nejsme ortodoxní. Pro náš repertoár je to nicméně základ, ke kterému se přidávají další hudební vlivy.

Neříkáte si někdy, že jste se narodily příliš pozdě, že by pro vás bylo lepší narodit se do éry swingu?

Doris: To mě napadá každý den.

Sophia: Víte, o tom, co teď řeknu, si může myslet každý, co chce, ale jsem přesvědčena, že jsme v době swingu určitě žily a teď jsme se narodily znovu. My se i dobově oblékáme, já mám dnes na sobě šaty z Ameriky dvacátých let. Nosím je jenom občas, příležitostně a žádné jiné originální dobové šaty nemám. Máme ale spoustu napodobenin.

Doris: Já se dobou, kdy kraloval swing, snažím žít i dnes. Vyhledávám například zakouřené bary, ve kterých jsou třeba i rozladěná piana. Takovou atmosféru mám ráda, zvláště když pak s dalšími muzikanty jamujeme.

Jaké máte po vydání desky ambice?

Sophia: Chceme co nejvíce vystupovat a dostat se víc do povědomí českých diváků. Současně bychom rády oslovily i zahraniční publikum, chystáme se naše písně přeložit do němčiny a oslovit posluchače v německy mluvících zemích. Je to pro nás logické, protože jsme se do Čech přestěhovaly z Rakouska, kde jsme vyrůstaly.

Reklama

Výběr článků

Načítám