Hlavní obsah

Zemřel americký herec Gene Wilder, hrál Wonku v čokoládovně

Aktualizováno

Americký herec Gene Wilder, známý rolemi ve filmech Pan Wonka a jeho čokoládovna (1971) či Mladý Frankenstein (1974), zemřel ve věku 83 let. Informaci o jeho úmrtí potvrdila rodina, uvedla agentura Reuters.

Trailer k filmu Pan Wonka a jeho čokoládovna

 
Článek

Podle Wilderova synovce herec skonal v neděli večer ve svém domě ve Stamfordu v Connecticutu. Příčinou smrti byly komplikace spojené s Alzheimerovou chorobou.

Foto: Jessica Hill, ČTK/AP

Gene Wilder na snímku z roku 2008

Gene Wilder se narodil v Milwaukee v rodině rusko-židovských emigrantů jako Jerome Silberman. Vystudoval herectví na univerzitě ve státě Iowa a navštěvoval také britskou Bristol Old Vic Theatre School. Po návratu do Států hledal angažmá v divadle a na živobytí si vydělával jako příležitostný řidič, prodavač hraček nebo učitel šermu.

Foto: Bill Polo, ČTK/AP

Gene Wilder a Gilda Radnerová ve filmu Techtle mechtle z roku 1981

Kariéru začínal v různých představeních na Brodwayi. Diváci ho také mohli vidět vedle Kirka Douglase v Brodwayské adaptaci Přeletu nad kukaččím hnízdem. Velký obrat pro něj znamenalo seznámení s režisérem Melem Brooksem, s nímž pak Wilder natočil několik velmi úspěšných snímků, například Producenti (1968). Za tento film byl nominován na Oscara.

Gene Wilder - jeden ze skutečně velkých talentů naší doby. Obdařil každý náš film kouzlem a obdařil i mě svým přátelstvím.

Vedle Producentů si spolupráci s Melem Brooksem zopakoval i v dalších filmech, například v roce 1974 v Ohnivých sedlech a v Mladém Frankensteinovi.

Mel Brooks ve vzpomínce na herce označil Wildera za "skutečně největší talent naší doby". „Každý film, který jsme spolu dělali, byl díky němu obdařen kouzlem. Mě obdařil svým přátelstvím,” napsal Brooks.

Pro mnohé filmové fanoušky byl Wilder nezapomenutelný jako dr. Doug Ross v Allenově Všechno co jste chtěli vědět o sexu a báli jste se zeptat.

V 80. letech vytvořil dvojici s Richardem Pryorem. Úspěch i v tehdejším Československu slavila například komedie Blázni ve vězení z roku 1980, kde si oba zahráli pod režisérským vedením Sidneyho Poitiera.

Gene Wilder byl dvakrát ženatý. Poprvé se jeho ženou stala herečka Gilda Radnerová, která v roce 1989 zemřela na rakovinu. Svou druhou ženu, Karen Boyerovou, si vzal v roce 1991. Wilder byl přesvědčený demokrat, aktivně vystupoval proti válce ve Vietnamu i proti americké invazi do Iráku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám