Hlavní obsah

Film o atentátu na Heydricha jde do českých kin 28. září

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká premiéra britsko-českého filmu Anthropoid, který přibližuje atentát na říšského protektora Reinharda Heydricha, bude 28. září, oznámila Unie filmových distributorů.

Foto: KVIFF

Jamie Dornan a Cillian Murphy ve snímku Anthropoid

Článek

Oproti běžnému čtvrtku, kdy většina nových filmů v tuzemsku vstupuje do kin, bude snímek, který letos zahajoval karlovarský festival, mít premiéru ve středu, na kterou připadá Den české státnosti a svátek svatého Václava, patrona Čech a Moravy.

Režisér Sean Ellis obsadil ve svém koprodukčním snímků do hlavních rolí parašutistů Kubiše a Gabčíka herce Jamieho Dornana a Cilliana Murphyho. Jednu z hlavních ženských rolí, Gabčíkovu partnerku, ztvárnila Aňa Geislerová. Snímek vznikl podle historických událostí. Operace Anthropoid se stala iniciačním momentem pro mnoho odbojových aktivit ve druhé světové válce a pomohla - bez ohledu na tragické následky - posílit pocit národního sebevědomí, vlastenectví i osobní statečnosti jednotlivců.

Téma atentátu, stejně jako události, které mu předcházely, či následky, které přinesl, se staly námětem řady domácích filmových nebo televizních snímků. Ellis loni na tiskové konferenci v Karlových Varech uvedl, že se s příběhem seznámil před několika lety. Byl fascinován emotivním hrdinským činem českých parašutistů i jeho tragickým vyvrcholením.

Film vznikl ve společnosti LD Entertainment Mickeyho Liddella. Dalšími producenty jsou Pete Shilaimon a za českou stranu David Ondříček a Kryštof Mucha ze společnosti Lucky Man Films - držitelé Českého lva za film Ve stínu (2012). Již v polovině srpna měl snímek premiéru v USA. Natáčení Anthropoidu se uskutečnilo ve Vojenském újezdu Brdy, v exteriérech Prahy a v barrandovských ateliérech, kde byla postavena například dekorace interiéru pravoslavného kostela Cyrila a Metoděje. V něm parašutisté sváděli poslední hrdinný boj se stovkami nacistů.

Reklama

Výběr článků

Načítám