Hlavní obsah

Začíná se natáčet film o Mišíkovi

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve čtvrtek začíná Jitka Němcová natáčet celovečerní dokumentární film o Vladimíru Mišíkovi, muzikantovi, který stál u samotného zrodu českého ”bigbítu”.

Foto: PRÁVO – Jan Handrejch

Vladimír Mišík

Článek

Mišík se krátce angažoval už ve skupině Komety, spoluzaložil slavné Matadors a vlastní kapelu New Force, která odehrála jediný koncert v srpnu 1968. Mihnul se i v George & Beatovens Petra Nováka a v zimě 1968 pak s  kytaristou Radimem Hladíkem založil dnes legendární Blue Effect, jednu z nejvýraznějších rockových kapel v Československu.

Po první desce Meditace byl „odejit” a vstoupil do kapely Flamengo, která vydala kultovní desku Kuře v hodinkách s texty Josefa Kainara. V sedmdesátých letech založil skupinu ETC..., která působí dodnes.

„Mišíkovo téma je o hledání, lidí, věcí, hudby, poezie a v neposlední řadě amerického otce, hledání událostí, které prošly jeho životem, jestli se naplnil osud člověka, který je obdařen talentem a nadáním a jestli svůj talent nerozmělnil ani nepromrhal,” řekla Jitka Němcová.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Vladimír Mišík

„Chceme zjistit, proč ho nikdy muzikanti neopustili, i když zůstal sám, vždy se mu podařilo postavit novou a lepší kapelu, proč ho spoluhráči nosili na jeviště, když byl dva roky na vozíku, jaké to je kouzlo a charisma, které má…”

Mišíka režisérka vidí jako „rebela a rockera”, člověka pevného charakteru, který se nedal zlomit, umělce, který stále tvoří a nenechá se sešněrovat žádným novým vkusem, který nám přináší naše současná společnost.

Ve filmu zazní názory muzikantových kolegů, přátel, rodiny i lékařů.

Snímek Nechte zpívat Mišíka vzniká v produkci Viktora Schwarcze a jeho společnosti Cineart, koproducentem je Česká televize. Premiéra se chystá k muzikantovým sedmdesátinám na 8. března 2017.

Reklama

Výběr článků

Načítám