Hlavní obsah

V Česku se točí bollywoodský film, získal státní pobídky

V několika českých lokacích začalo natáčení bollywoodského romantického filmu s názvem The Ring. Jeho režisér Imtiaz Alí se do Česka vrátil po šesti letech od natáčení svého snímku Rockstar. Ten v roce 2010 obdržel jako jeden z prvních filmů tehdy nově zavedené filmové pobídky, sdělila Ludmila Claussová z České filmové komise.

Foto: Profimedia.cz

Šáh Rukh Khán

Článek

Také právě vznikající film je registrován do programu pobídek u Státního fondu kinematografie. Mezi 150 členy štábu je 90 Čechů a za 16 natáčecích dnů v Česku filmaři utratí přes 50 miliónů korun.

Filmové pobídky v tuzemsku trvají od roku 2010. V létě a v druhé polovině letošního roku využije ateliéry a lokace v Česku několik velkých mezinárodních produkcí. Koncem června se třeba začaly natáčet dva dobové televizní seriály, jejichž štáby v tuzemsku utratí přes dvě miliardy korun. Česko vždy lákalo zahraniční produkce zejména historickým prostředím. Po prvotním porevolučním zájmu ale nastal propad a filmaři využívali možnosti jiných zemí, které nabízely pobídky. Po jejich zavedení se zahraniční štáby vrátily a zaměstnávají tisíce lidí.

Hlavním účelem filmových pobídek je přilákat zahraniční produkce a investory, aby filmy točili na území České republiky při využití českých poskytovatelů služeb. První roky ale byla suma, kterou na ně stát vynakládal, nízká. Loni už byly pobídky přibližně ve stejné výši jako letos, tedy 800 miliónů korun, a do ČR přinesly investice ve výši 4,5 miliardy korun, což je největší částka za posledních 12 let.

Natáčení bollywoodského snímku v Česku začalo 20. srpna a potrvá do 7. září. Poté se přesune do Amsterdamu, Lisabonu a Budapešti. Produkci na české straně zajišťuje společnost Punk Film. Premiéra filmu, který vzniká v produkci jedné z nejvýznamnějších bollywoodských produkčních a distribučních společností Red Chilli Entertainment a má rozpočet 12,5 miliónu eur, se plánuje na druhou polovinu roku 2017.

Dá se očekávat, že se snímek v Indii stane kasovním trhákem, říká Claussová. Hlavní mužskou roli totiž ztvárňuje jedna z největších hvězd Bollywoodu Šáh Rukh Khán, jehož filmy navštěvuje v indických kinech průměrně 20 miliónů a v zámoří 7,5 miliónu diváků. Hlavní ženskou postavu hraje v Indii rovněž hvězdná Anuška Šarmaová, dodala Claussová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám