Hlavní obsah

První hvězdou dvoudenního punkového festivalu v pražském Karlíně jsou Sum 41

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Dva dny bude patřit pražské Forum Karlín punku, v úterý a ve středu 23. a 24. 8. se v něm uskuteční festival Prague Sounds Good, kde se představí zámořské špičky melodického punku Sum 41, Pennywise a NoFX.

Foto: Prague Sounds Good

Sum 41

Článek

Prvnímu večeru budou v úterý vévodit melodičtí kanadští Sum 41, které v polovině devadesátých let inspirovala vlna pop punku, jež se převalila přes Severní Ameriku. Kapela vedená zpívajícím kytaristou Deryckem Whibleyem se dokázala trefit do vkusu publika, přinášela jednoduchý punk s výraznými melodiemi. V roce 2000 se prosadila v Kanadě s EP deskou Half Hour of Power, která se stala zlatou. Ještě více zabodoval singl Fat Lip z debutového alba All Killer, No Filler z roku 2000. Skupina pak dostala šanci vystupovat před The Offspring a Blink-182. Na debut navázala deska Does This Look Infected?

Od přímočarého jednoduchého středoškolského punku se kapela odklonila v půlce první dekády nového milénia, kdy odjela s charitou War Child hrát do Demokratické republiky Kongo. U hotelu ale propukly boje a členy kapely musely odvézt povolané obrněné transportéry Spojených národů. Zážitky zpracovala kapela na mnohem vážněji pojatém albu Chuck. I poté Sum 41 pokračovali ve vážnější notě. Přestože čtvrté album Underclass Hero nemělo valné recenze, desky se na světě prodalo přes milión kusů.

Páté album Screaming Bloody Murder vyšlo před pěti lety. V říjnu by se měla objevit nová deska 13 Voices, na které by se měl opět objevit kytarista Dave Baksh, který odešel po třetím albu Chuck, za to na něm už hraje nový bubeník Frank Zummo, který nahradil zakládajícího člena Steva Jockue.

Nelze vyloučit, že soubor bude hrát v Praze i některé písně z nového alba, protože i některé písně ze Screaming Bloody Murder hráli ještě před vydáním desky.

Před Sum 41 vystoupí kromě švédských Mellincollin i tuzemská poppunková kapela Donaha, která se na koncert těší: „Splnil se nám tím sen. Na koncert Sum 41 jsme vždycky chtěli zajít, ale nikdy nás nenapadlo, že bychom mohli stát na stejným pódiu jako oni. Už když jsme začínali, tak jsme je poslouchali a dost nás ovlivnila (hlavně v začátcích) jejich tvorba. Už se nemůžeme dočkat koncertu - jak našeho, tak i jejich.”

Druhý den zahrají přední americké skupiny NoFX, Pennywise a Leftöver Crack.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám