Hlavní obsah

Letní Letná s Australany, Francouzi i Čechy

Právo, rh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Produkce australského souboru Limbo zahájí ve čtvrtek večer v pražských Letenských sadech 13. ročník mezinárodního festivalu nového cirkusu a divadla Letní Letná. Do 4. září představí nejbohatší program v historii festivalu.

Foto: archiv Letní Letná

Mezinárodní soubor z Austrálie uvádí představení Limbo v replice secesního šapitó.

Článek

Poprvé letos přijíždějí dva australské soubory. Limbo se bude hrát v replice dřevěného secesního šapitó dovezeného z Belgie, soubor Circa uvede své představení Beyond.

„Ačkoliv jsou oba soubory z Austrálie, navzájem jsou hodně odlišné. Circa reprezentuje fyzické, hodně dynamické až extrémní artistní umění. Beyond je postavené na neskutečných fyzických výkonech, a přesto nepostrádá příběh a vtip,“ říká ředitel festivalu Jiří Turek.

Tradičně nebude chybět ani francouzský soubor. Tentokrát to bude Cirque Le Roux a jejich představení The Elephant in the Room, které uvede diváky do příběhu takřka detektivního v atraktivním balení inspirovaným kouzlem černobílých filmů.

I letos nabídne Letní Letná několik premiér. V pátek představí český soubor Loser Cirque Company premiéru Beach Boy(s) v režii Jiřího Havelky. Předpremiéru své klaunerie Bottom uvede 26. srpna americký divadelník, režisér a akrobat žijící v Česku Daniel Gulko, který je spolu s Pavlem Fajtem podepsán i pod projektem studentů JAMU Chaos srdce. Pražskou premiéru svého představení Edgar´s Echo uvede mezinárodní tým divadla Krepsko v Divadle Archa na Poříčí. Venkovní produkci naopak nabídne tým Squadra Sua v představení Happy Hour, kde se klauni proměňují v číšníky a kuchaře.

Foto: archiv Letní Letná

Členové Losers Cirque Company se k představení Beach Boy(s) inspirovali přímo na pláži.

Nebudou scházet ani tradiční hosté Letní Letné, jako je Divadlo VOSTO5 či Cirqueon, který představí nastávající generaci cirkusových umělců v Cirksession I, Bratři v tricku, Radim Vizváry v sólové produkci i společném česko-francouzském projektu Le Poids, Divadlo Spektákl s Fraškou o Dušanově duši, Teatrotoč, Žebřiňák a další soubory.

Koho zajímá (nejen) český cirkus a jeho minulost, může navštívit každý den od 16 do 21 hodin Maringotku, kde bude probíhat výstava zajímavých materiálů z dějin českého cirkusu ze sbírek Národního muzea a hlavně diskuse se znalcem české cirkusové historie i současnosti Hanušem Jordánem.

Dětem je určena oblíbená dílna Letní Letňák, během níž se naučí řadu cirkusových dovedností a nastudují vlastní představení, i Den se zdravotním klaunem (20. srpna), který nabídne čtyři dětská představení a večerní Kabaret klaunské kapely. A samozřejmě je pro ně připraveno mnoho dalších pohádkových představení v podání domácích souborů. Zajímavou novinkou je kreativní až uličnická Noční hlídka, která nabízí aktivní ohlídání dětí od 18 do 22 hodin pro pro rodiče, kteří tak mohou stihnout navštívit hned několik novocirkusových večerních představení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám