Hlavní obsah

Zemřel David Huddleston alias Big Lebowski, odporný boháč z kultovního filmu

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Herec David Huddleston zemřel v úterý ve věku 85 let. Až ke konci své více než padesátileté kariéry natočil film The Big Lebowski, který se stal bez nadsázky kultem. Jeho postava bohatého vzteklého starce patřila vedle „Duda” k nejzábavnějším.

Foto: Profimedia.cz

David Huddleston ve filmu The Big Lebowski

Článek

Hercova manželka Sarah Koeppe sdělila, že Huddleston zemřel na pokročilé choroby srdce a ledvin.

Narodil se v americkém Vintonu 17. září 1930 a po válce studoval herectví v New Yorku. Od padesátých let se David Huddleston snažil prosadit na Broadwayi, v televizi i ve filmu. Hrál hodně, ale mezi největší filmové hvězdy se mu zařadit nedařilo. Až v roce 1998 se dostal k  postavě milionáře v geniální černé komedii The Big Lebowski a ačkoli šlo spíše o roli menší, v jeho podání byla nezapomenutelná.

Foto: Profimedia.cz

David Huddleston

Protivného starce si ve filmu mafiáni spletli s jeho jmenovcem „Dudem Lebowským“, kterého hrál Jeff Bridges. Tento flákač se tvrdošíjně domáhal náhrady za zničený „tepich“ a nabubřelého starce tím pěkně vytočil.

Huddleston hrál mimo jiné i v seriálech To je vražda, napsala nebo Gilmorova děvčata a ztvárnil dědečka v sérii Báječná léta, za což byl nominován na cenu Emmy. Objevil se také ve filmech Producenti nebo Santa Claus: The Movie.

Reklama

Výběr článků

Načítám