Hlavní obsah

Na festivalu Benátská! zářil Tom Jones

Právo, Šárka Blahoňovská, Barbora Turková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od čtvrtka do noci ze soboty na neděli probíhal v areálu Vesec v Liberci festival Benátská! Lákal především na vystoupení Tom Jonese, DragonForce či Michaela Schenkera. Svou festivalovou premiéru si na něm odbyla Hana Zagorová.

Foto: Nicola Bernard

Tom Jones na pódiu ve Vesci.

Článek

Hlavním a možná jediným lákadlem prvního dne bylo koncertní provedení muzikálu Jesus Christ Superstar v podání členů Hudebního divadla Karlín v Praze. Role Ježíše se zhostil Kamil Střihavka a Jidáše Dan Bárta. Právě díky odlišnému pojetí obou byl rozpor mezi muzikálem a koncertem velmi znatelný. Zatímco Bárta se držel své muzikálové role i na pódiu, Střihavka čas na něm pojal jako rockovou show. Vedle nich vystoupili i Jiří Korn či Bára Basiková.

V pátek na úvod programu doplatila na nepřízeň počasí zpěvačka Sabina. Během jejího koncertu se nad areálem strhla průtrž mračen a před pódiem se krčilo jen pár odvážlivců. O poznání lepší atmosféru i počasí pak měla česko–americká skupina Pipes and Pints, jejíž charakteristický zvuk vytvářejí dudy. Ewa Farna do koncertního programu zapojila prakticky všechny své největší hity.

Tygr z Walesu si získal diváky hned

Hlavním hvězdou festivalu byl britský zpěvák Tom Jones. Publikum si v pátek večer získal především pokorou a energií, která z něj sršela během víc než hodinu a půl trvajícího vystoupení. Olympic, jenž nastoupil po něm, se možná dočkal větší návštěvy, Tygrovi z Walesu, jak se Jonesovi na hudební scéně přezdívá, se ale nevyrovnal.

Závěr večera patřil slovenské kapele Horkýže slíže, jejíž koncerty jsou stále stejné. Neurazí ani nenadchne, a davy fanoušků vždy najde.

Sobotní program provázelo slunce už od rána a mnozí si vzpomněli na horké dny loňského roku. Chvíli po poledni rozehrál svůj set Visací zámek, představili se i písničkář Pavel Callta, kapela Slza či šumperští O5 a Radeček.

Slovenské zpěvačce Kristíně, která je zvyklá na koncertní sály a sedící publikum, festivalová pódia sluší, komunikaci s publikem zvládá na jedničku a dokáže ho lehce přinutit k tanci. Rapeři Atmo music, Lipo a Paulie Garand se na festivalu jistě cítili jako doma, ať už podle reakce diváků, či proto, že se konal v jejich rodném městě. Za zmínku stojí i vystoupení Voxela a Thoma Artwaye, na které bylo ale festivalové pódium trochu moc velké. Více jim to sluší v klubech.

Zagorová vsadila na hity

O doprovodnou zpěvačku se na pódiu opřela Barbora Poláková, která slaví úspěch se svou debutovou deskou i hitem Nafrněná. Ten prezentovala v upravené aranži, díky čemuž do její tvorby zapadl a potvrdil, že taneční rytmy nebudou směr, kterým se bude v budoucnu ubírat.

Velká očekávání provázel koncert Hany Zagorové. Program měla postavený na největších hitech, z čehož bylo publikum nadšené. Při své festivalové premiéře odvedla profesionální výkon, otázkou ale je, zda tento typ umělců na rockový festival patří. Mohlo by to totiž dopadnout tak, že všichni budou nejvíce vzpomínat právě na vystoupení popových hvězd.

Foto: Nicola Bernard

Hana Zagorová měla v Liberci festivalovou premiéru.

Slovenská Tublatanka se svou tvorbou i vzhledem zasekla v osmdesátých letech, návštěvníci ji ale přijali vřele. O něco méně diváků už dorazilo na britské metalisty DragonForce, kteří se ocitli v nezáviděníhodné situaci. Zpěvák Mark Hudson totiž onemocněl, a tak ostatní museli sehnat narychlo náhradu. Povolali norského vokalistu Pelleka, který nemá s velkými akcemi žádné zkušenosti a na nacvičení skladeb měl pouze jeden den. To se promítlo na jeho rozpačitém projevu a komunikaci s publikem. Fanouškům metalu tak přišlo vhod vystoupení Michaela Schenkera, jež následovalo později.

Se zvukem se na festivalu trochu prala ústecká kapela UDG. Úvalský Divokej Bill zařadil do programu i dvě nové písničky, aplausu se ale nejvíc dostalo starším skladbám Svatá pravda, Rozárka, Plakala či Pecka. Svůj set si pak evidentně užila skupina Mandrage a celý festival uzavřel Vilém Čok s kapelou.

Reklama

Výběr článků

Načítám