Hlavní obsah

Světová premiéra Orfea v Olomouci

Právo, Miloslav Hradil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Světoznámí tanečníci Jiří a Otto Bubeníčkové uvedou 8. září v pavilónu A Výstaviště Flora Olomouc ve světové premiéře baletní představení Orfeus, které připravili u příležitosti zakončení své profesionální taneční kariéry.

Foto: ČTK

Světoznámí tanečníci Jiří a Otto Bubeníčkové.

Článek

Na scéně se kromě nich objeví německá tanečnice Anna Herrmannová a slovenský herec Csongor Kassai. Hudební část obstarají česká cellistka Terezie Kovalová a francouzská houslistka Annabelle Dugastová. Režie projektu se ujal renomovaný tandem SKUTR, který tvoří Martin Kukučka a Lukáš Trpišovský.

V posledních letech je již tradicí, že se v Olomouci představují světoznámí umělci. V minulosti to byly zejména operní hvězdy, mj. Elina Garanča, José Cura či Paco de Lucía. „Po sérii operních vystoupení chceme letní kulturní scénu ve městě obohatit poněkud jinou formou umění, jež si však stále ponechává punc naprosté výjimečnosti,“ uvedl olomoucký primátor Antonín Staněk.

„Jsem velice rád, že v době, kdy se blíží jejich umělecký závěr, se Bubeníčkové představí v Olomouci. Z tohoto pohledu vnímám připravovanou světovou premiéru představení Orfeus jako mimořádnou kulturní událost, která výrazným způsobem překračuje hranice našeho regionu,“ konstatoval primátor.

Bubeníčkové začínali svou taneční kariéru u Hamburského baletu u Johna Neumeiera. Své umění předvedli mj. na světových scénách v Paříži, Londýně, Moskvě, New Yorku i jinde. Oba mají za sebou mnohá ocenění.

„Světová premiéra představení Orfeus proběhne mimo tradiční kulturní metropoli Prahu, což je další unikátní příležitost pro prezentaci Olomouce i regionu střední Moravy,“ zdůraznil za organizátora akce jednatel společnosti TK Plus Miroslav Černošek.

Po premiérovém vystoupení v Olomouci se bratři Bubeníčkové představí v průběhu září také v Ostravě, Brně, Bratislavě, Českých Budějovicích, Praze a v Plzni. Olomouc přitom dosud mezi městy, kde se česko-slovenské turné slavných dvojčat chystá, nebyla uvedena. Podle pořadatelů se však akce připravuje již od loňského roku.

„Původně měla být v Olomouci dokonce dvě představení. Když se bratři Bubeníčkové rozhodli, že budou dělat turné, domluvili jsme se, že efektivnější bude jedno představení,“ dodal Staněk.

Vstupenky na olomoucké představení bude možno zakoupit od pondělí příštího týdne v městském informačním centru. Kapacita pavilónu A je 638 míst a do volného prodeje půjde něco málo přes polovinu vstupenek. Zájem o ně je podle organizátorů již před zahájením jejich prodeje obrovský.

Reklama

Výběr článků

Načítám