Hlavní obsah

Filipíny, trabanty i jazzík. Filmovka v Hradišti začíná

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pátek začíná Letní filmová škola Uherské Hradiště, která pokračuje do soboty 30. července. Nabídne nejen 230 filmů včetně populárních dokumentů o cestách v trabantech, ale i workshopy, 11 koncertů a 12 divadelních představení nebo program pro děti.

Foto: Marco Grob/lfs.cz

Americká režisérka Juile Taymorová navštíví Uherské hradiště. Natočila filmy jako Frida (2002), Titus (1999) či Bouře (2010).

Článek

„Filmový program je tradičně rozdělen do šesti základních programových bloků: Fokus (letos zaměřený na Filipíny), Inventura, Spektrum, Visegrádský horizont, AČFK uvádí a Zvláštní uvedení,“ sdělila tisková mluvčí Michaela Dostálová.

Hostem slavnostního zahájení je česko-americký režisér a scenárista Ivan Passer, spolupracovník a přítel Miloše Formana. Ještě než emigroval do Ameriky, natočil uznávaný film Intimní osvětlení, který také bude promítnut. V sobotu se Passer setká s filmovými nadšenci na Lekcích filmu podle Ivana Passera.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Delegace v čele s režisérem Ivanem Passerem uvede v sobotu ve 14.00 ve Velkém sále digitálně restaurované Intimní osvětlení.

Stan České televize nabídne řadu workshopů na téma psaní scénáře, dramaturgie či propagace a prodej filmů. ”Vstup na workshopy je pro zájemce zdarma. V sobotu bude probíhat též workshop Kurta wan der Basche, kanadského výtvarníka, který se jako kreslíř podílel na filmech Star Wars: Síla se probouzí, Atlas mraků či Dítě číslo 44,“ poznamenala mluvčí.

Filmovku si užijí i hudební fanoušci díky koncertům na Kolejním nádvoří na Masarykově náměstí. Už v pátek vystoupí Sisa Fehérová a Fehero Rocher, Boris Urbánek a TUTU, Ondřej Ruml a Matěj Benko Quintet i Ruben Fox Quartet. V sobotu je vystřídají Kittchen a legenda undergroundu The Plastic People of the Universe. V neděli následují  Houpací koně a experimentální Květy.

Divadelní program začne v sobotu tanečním projektem Jany Drdácké a Anežky Hessové Vypravěčka, který divákům přiblíží dvě hudebně-taneční tradice, španělskou a indickou. V neděli uvidí návštěvníci divadelní „road movie“ Největší příběh všech dob Divadla NaHraně. Prozradí nám, proč se Ježíš jmenuje Ježíš.

Další podrobnosti najdete na lfs.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám