Hlavní obsah

Oliver Stone natočil film, kde Snowden zahrál sám sebe

Novinky, Stanislav Dvořák

Snímek Olivera Stonea Snowden je hotov. Režisér i jeho protagonista Edward Snowden se k němu vyjádřili po první utajené soukromé projekci.

Foto: Profimedia.cz

Oliver Stone

Článek

Edward Snowden zveřejnil v roce 2013 tajné materiály americké vlády a stal se nepřítelem státu. Bývalý konzultant špionážních služeb loni prohlásil, že by byl ochoten jít do amerického vězení, chce ale jistotu, že dostane nižší trest, když přizná vinu.

Dohodu se Snowdenem připustil americký ministr spravedlnosti Eric Holder. Loretta Lynchová, která Holldera nahradila, ale řekla, že USA nezměnily v Snowdenově případu postoj.

Ve filmu se Snowden objeví jen krátce v závěru, jinak ho hraje profesionální herec Joseph Gordon-Levitt. Jeho přítelkyni Lindsay Millsovou ztvárnila Shailene Woodleyová.

Foto: ČTK/AP

Edward Snowden

„My komunikujeme vyprávěním příběhu. Já nejsem herec a nemyslím si, že je v politice někdo tak charizmatický, aby se s lidmi spojil a přiblížil jim témata, která jsou tak abstraktní. Ale pokud máme lidi, kteří jsou takovými avatary, a o kterých si myslím, že jsou šampióny veřejného dobra (jako Shai a Joe),  přitáhnou nové publikum a přimějí lidi, aby mluvili o těch věcech, o kterých nemají čas číst,” řekl Snowden magazínu The Hollywood Reporter.

Stone uvedl, že Snowden mluví v médiích velmi dobře, ale hrát - „stát se třetí osobou” - pro něj bylo dost těžké. Scénu s ním točil devětkrát.

“Byl to bolestivý den. A to jsem jednou režíroval i Donalda Trumpa,” zavtipkoval režisér.

„Té asociaci bych se raději vyhnul,” dodal Snowden.

Oliver Stone, který v minulosti natočil slavné filmy jako Zjizvená tvář, Četa, Wall Street a Narozen 4. července, je mimo jiné považován za podivína, což názorně předvedl v Karlových Varech v roce 2013. Překvapeným Čechům přednesl dlouhý projev o tom, že potřebují silné Rusko, protože Amerika je zlá země, která udělala prakticky všechno špatně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám