Hlavní obsah

Chicago i Mississippi. Vyberte si na bluesovém festu v Lucerně

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na třetím Bluefestu vystoupí 16. října v pražském Lucerna Music Baru Američané Lil´ Ed a Mr. Sipp. Evropské blues zastupuje Ripoff Raskolnikov.

Foto: Blue fest

Lil´ Ed & The Blues Imperials

Článek

Lil´ Ed veze z Chicaga tradiční retro muziku tak trochu ve stylu Johnnyho Wintera, zkrátka rockovější blues se spoustou slide sólíček a syrovým zpěvem. Ed Williams vyrostl v předního hudebníka chicagské bluesové scény pod vlivem svého strýce, což byl známý kytarista J.B. Hutto. V sedmdesátých letech dal dohromady kapelu The Blues Imperials, která s obměnami funguje dodnes.

Kromě hlučných slide sólíček slibuje skvělou komunikaci s publikem. Hrají už přes třicet let na největších bluesových festivalech a od roku 1986 vydávají Lil´ Ed & The Blues Imperials své desky výhradně na značce Alligator.

Foto: Blue fest

Mr. Sipp

Američan Mr. Sipp (vlastním jménem Castro Coleman) pochází, jak se na bluesmana sluší, z Mississippi, a říkávají mu proto The Mississippi Blues Child. Patří spíše k mladší bluesové generaci a proslavil se vítězstvím na prestižních cenách Blues Music Awards v kategorii nejlepší nováček.

Mr. Sipp odkazuje nejen ke blues z Mississippi, ale třeba také ke gospelu. Jednou si vyzkoušel i film, ve snímku o Jamesi Brownovi Get On Up si zahrál kytaristu.

Rakušan Ripoff Raskolnikov se hlásí k umělcům jako Blind Willie McTell, Skip James, Robert Johnson nebo John Lee Hooker. Nahrál čtyři alba, z toho jedno společné s fenomenálním maďarským hráčem na foukací harmoniku Pribojszkim.

Vstupenky na Bluefest jsou k dispozici v předprodejních sítích Ticketpro, Goout, Eventim a Livermusic.

Reklama

Výběr článků

Načítám