Hlavní obsah

V New Yorku rozdali v neděli výroční Ceny Tony. Bodoval muzikál Hamilton

Právo, Rudo Leška

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V neděli večer odevzdali již posedmdesáté v New Yorku nejsledovanější světové divadelní ocenění, Ceny Tony, za počiny v činoherním a muzikálovém divadle. Většina z nich, celkem jedenáct cen z rekordních šestnácti nominací, putovala tvůrcům muzikálu Hamilton.

Foto: Reuters/Lucas Jackson

Tvůrce a hlavní hvězda Hamiltona, herec, raper, skladatel a scenárista Lin-Manuel Miranda, přednesl předem připravený sonet.

Článek

Ceny odevzdávaly hvězdy, například Andrew Lloyd Weber (který se svou novinkou School of Rock tentokrát neuspěl), Meg Ryanová, Barbra Streisandová či Angela Lansburyová.

Muzikál Hamilton, jenž přináší zdánlivě nudnou látku o prvním americkém ministrovi financí, zpracoval skladatel, textař a herec Lin-Manuel Miranda současným jazykem s hiphopovou hudbou s černošským obsazením. Napětí, které z nečekaného spojení vyvěrá, je divadelně nesmírně účinné a inscenace má na dlouhé měsíce beznadějně vyprodáno.

Antoinette Perry Award for Excellence in Theatre, známá jako Cena Tony, je broadwayská odpověď Oscarům. O cenách rozhoduje porota jmenovaná sdruženími divadelních umělců a producentů (American Theatre Wing a The Broadway League), jde tedy o obdobu naší Thálie, protože divadelní kritici udělují, stejně jako u nás, vlastní cenu.

Zábavnější divadelní „oskaři”

Opulentní galavečer, v němž účinkují nominovaní umělci, je tradičním vrcholem broadwayské divadelní sezóny a svým leskem si nezadá s oscarovým, nemluvě o tom, že je o hodně zábavnější. V neděli se sice nesl ve stínu tragické střelby v gay klubu na Floridě, ale na jiskře mu to neubralo.

Na jevišti byly vidět ve svižném tempu a bez zbytečného řečnění ukázky toho nejlepšího z posledního roku, svou zdravici alespoň na dálku poslal prezident Obama, terčem politicky nekorektních vtipů se opakovaně stal Donald Trump, kterému liberální New York příliš nepřeje.

U červeného koberce stály davy fanoušků lačných vidět oblíbené hvězdy, zatímco producenti napjatě čekali na výsledky. Udělení ceny a často již pouhá nominace mohou totiž zachránit inscenaci před komerčním neúspěchem, nebo z ní dokonce udělat trhák.

Největším překvapením večera bylo ocenění belgického avantgardního režiséra a uměleckého šéfa amsterdamského Toneelgroep Ivo van Hoveho za inscenaci dramatu Arthura Millera Pohled z mostu. Nominovaná byla i jeho inscenace hry téhož autora Čarodějky ze Salemu, kterou režisér přenesl do současné školní třídy. Ojedinělé inscenace vzpírající se tradičnímu realismu však patrně ještě nevěští výraznější estetickou proměnu broadwayského divadla.

Cenu za nejlepší činohru získal titul The Humans (Lidé) od dramatika a scenáristy Stephena Karama. The Humans získali rovněž cenu za nejlepšího herce a herečku. Herečka Jessica Langeová dostala svou první Cenu Tony za roli na morfiu závislé Mary Tyronové z nejnovějšího nastudování slavné hry Cesta dlouhým dnem do noci od Eugena O’Neilla.

Reklama

Výběr článků

Načítám