Hlavní obsah

Vysílací rada: Interní pokyn není porušení zákona, Prima ale s migrací objektivní nebyla

Právo, jp
Aktualizováno

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV, vysílací rada) v úterý konstatovala, že interní pokyn vedení televize Prima redaktorům zpravodajství, aby migranty vykreslovali na obrazovce jako riziko a hrozbu, není sám o sobě porušením zákona. Zprávy na Primě ale objektivní a vyvážené nebyly, tvrdí RRTV. Stanice vyčká na výsledky analýzy.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

Prima vyčká na zářijovou analýzu vysílací rady, ale zároveň si udělá svou vlastní analýzu. Jména nezávislých expertů, kteří ji budou provádět, hodlá Prima zveřejnit za pár dní.

„Informaci o úterním výsledku jednání Rady pro rozhlasové a televizní vysílání známe z její tiskové zprávy. Samozřejmě počkáme na výsledky analýzy našeho zpravodajství, kterou rada avizovala. Jak už jsme v minulých dnech informovali, požádáme také my o analýzu našich zpráv nezávislé experty,” uvedla  mluvčí televize Prima Jana Mrákotová.

„Ve zpravodajství budeme i nadále ctít principy, na kterých je postaveno, tedy především pravdivost a nezávislost na vnějších tlacích,“ dodala.

Uniklý záznam z porady

Záznam z interní porady redakce zpravodajství TV Prima z loňského září, který má dokládat, že zaměstnanci dostali instrukce, aby o migrantech informovali v negativním světle, zveřejnil minulý týden server Hlídací pes.

Rada konstatuje, že samotné vydání jakéhokoliv interního pokynu neznamená, že by byl porušen mediální zákon. Důležité je, jak vypadá konečný výsledek na obrazovce. Zda dochází k porušování zásad objektivity a vyváženosti, lze zjistit jen následným monitoringem a analytickým vyhodnocením odvysílaného obsahu.

Vysílací rada loni v létě monitoring u zpráv Primy ohledně uprchlické krize dělala. Šlo o období od 24. srpna do 13. září, tedy před vydáním pokynu a zčásti po něm (zmíněná porada se měla konat začátkem září - pozn. red.).

Rada: Prima nás dezinterpretuje, objektivní nebyla

Analýza odhalila několik sporných momentů v konkrétních mediálních obsazích a rovněž poukázala na obecně problematickou tendenci zpravodajství Primy vytvářet negativní mediální obraz migrace.

Jak ale uvedla v úterý rada, toto zjištění by nemohlo právně uspět jako dostatečný podklad pro zahájení správního řízení a uložení pokuty.

„Rozhodně však rada nekonstatovala, že vysílání bylo objektivní a vyvážené, jak se snaží dezinterpretovat závěry analýzy ve svém stanovisku televize Prima,“ uvedla vysílací rada v úterním písemném prohlášení.

Nový výsledek až v září

Pochybnosti vedly radní k tomu, že se rozhodli pro další monitoring zpravodajství a publicistiky programu Primy, a to od 28. března do 17. dubna. Závěry analýzy projedná vysílací rada v září.

Pokud analýza odhalí porušení zákona o vysílání, je možné Primě vydat upozornění na porušení zákona, eventuálně ve správním řízení uložit finanční pokutu.

Odnětí licence provozovateli televize bezprostředně nehrozí, jelikož k odejmutí licence může v souladu s mediálním zákonem přikročit až tehdy, když provozovatel „zvlášť závažným způsobem opakovaně porušuje svou zákonnou povinnost.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám