Hlavní obsah

Aukční den nabídne surrealistického Medka

Právo,

V neděli se v Praze na Žofíně uskuteční Aukční den. V nabídce jsou obrazy v hodnotě zhruba osmdesáti miliónů korun, především díla klasiků krajinomalby a také významných představitelů avantgardy, zejména kubismu. Například Picassem ovlivněná malba Emila Filly bude vyvolávána za devět miliónů korun.

Foto: aukční katalog

Medek Mikuláš: Bez názvu

Článek

Největší pozornost si ale zaslouží surrealistický obraz Mikuláše Medka z roku 1949. Malíř ho nepojmenoval a zobrazuje zeď s otvory, kterými divák pohlíží na ptačí pařáty a rozevřená lidská ústa ve chvíli úleku. Vyvolávací cena je 6,5 miliónu korun a odhad je, že by tento mimořádný obraz mohl dosáhnout ceny až 15 miliónů. Pokud se tak stane, bude to nejdražší Medek na uměleckém trhu. Loni se jeho surrealistická malba prodala za rekordních 10 miliónů korun.

Nový aukční rekord kolem dvou miliónů korun se očekává i v případě díla Gabriela von Maxe, pražského rodáka, který celý život maloval v Mnichově, kde patřil k významným evropským symbolistům 19. století. V nabídce je také obraz Václava Boštíka, jehož dražba začíná na částce čtyři milióny korun. Pokud se prodá, bude to za dílo klasika poválečné lyrické abstrakce aukční rekord.

Reklama

Výběr článků

Načítám