Hlavní obsah

Výroba karlovarských Křišťálových glóbů pro filmové hvězdy finišuje

– Karlovy Vary
Právo, Rudolf Voleman

Výroba šestnácti Křišťálových glóbů, tedy cen letošního 51. ročníku Mezinárodního filmového festivalu (MFF) v Karlových Varech v místní sklářské manufaktuře Moser v těchto dnech finišuje. „Sklárna připravuje pět zlatých a jedenáct stříbrných Křišťálových glóbů,“ uvedla mluvčí sklárny Hana Wollerová.

BEZ KOMENTÁŘE: Výroba Křišťálových glóbů pro MFF v Karlových VarechVideo: Rudolf Voleman, Právo

 
Článek

„Aby se podařilo vyrobit šestnáct opravdu bezvadných cen, je třeba v huti připravit až čtyřicet křišťálových koulí. Je totiž nutné dodržet veškerou čistotu koulí, aby v ní nezůstaly žádné bublinky nebo jiné vady,“ popisovala Wollerová.

Od roku 2000, kdy se konal jubilejní karlovarský MFF, mají ceny podobu dívky zvedající křišťálovou kouli. Základní ideovou podobu ceny navrhl uznávaný fotograf Tono Stano a sochařské práce jsou dílem Martina Krejzlíka.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Mistr sklář Milan Man při práci na Křišťálovém glóbu na huti manufaktury Moser

„Sochy dnes vznikají v sochařském ateliéru Miloše Vacka, křišťálové koule ve sklárně Moser pod rukama mistra skláře Milana Mana a kompletaci zajišťuje mistr brusič Jaroslav Greguš.

„Koule dělám podruhé v životě a jsem rád, že mi fabrika umožnila dělat takovou práci,“ uvedl Man.

„Na píšťalu se nabere skleněné jádro, upraví se trochu do špičky a nechá se to vystydnout. Na jádro se pak nabírá další surovina, ze které pak tvaruji kouli. Tvaruji je takzvanými svaláky,“ pokračoval Man.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Mistr brusič Jaroslav Greguš při práci na Křišťálovém glóbu v manufaktuře Moser

„Je to příjemný pocit, vidět v rukou celebrit předmět, na jehož zhotovení jsem se podílel,“ uvedl Greguš, který koule brousí a slepuje se sochou.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Mistr brusič Jaroslav Greguš přilepuje křišťálovou kouli k soše.

MFF v Karlových Varech zahajuje v pátek 1. července. Jednou z oceněných bude mimo jiné i Jiřina Bohdalová, která má získat cenu prezidenta MFF Jiřího Bartošky.

V minulosti si Křišťálové glóby z Karlových Varů odvezli i Helen Mirrenová, Dany DeVito, John Malkovich, Jude Law nebo Michael Douglas. Ocenění získali i Leonardo DiCaprio, Peter O’Toole, Reneé Zellwegerová, John Travolta, Antonio Banderas či Mel Gibson a naposledy vloni Richard Gere. Soška je 42 cm vysoká a váží pět kilogramů.

Reklama

Související články

Karlovarský festival ocení Jiřinu Bohdalovou

Cenu prezidenta MFF Karlovy Vary převezme na 51. ročníku MFF KV herečka Jiřina Bohdalová, která v letošním roce oslavuje životní jubileum, uvedl v úterý na...

Výběr článků

Načítám