Hlavní obsah

Na festival Trutnoff pozvali Jakeše. Dvě kapely odřekly účast

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bývalý disident a pořadatel festivalu Trutnoff Martin Věchet pozval na akci bývalého generálního tajemníka ústředního výboru KSČ Miloše Jakeše. Ukázalo to video, které se bjevilo na sociálních sítích. Záběry pořídil režisér Pavel Křemen při natáčení dokumentu o Jakešovi. Dnes třiadevadesátiletý Jakeš na videu pozvání přijal.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Miloš Jakeš

Článek

„Ta schůzka se odehrála zhruba před měsícem. Hovořili jsme asi pětačtyřicet minut, vše se natáčelo a náš rozhovor byl konfrontační. Jakeš dokonce několikrát zvýšil hlas,” vyvrací Věchet komentáře na sociálních sítích, které ho obviňují z toho, že pozváním Jakeše legitimizoval komunistický režim a pošpinil tradici festivalu, na němž pravidelně hrají i kapely někdejšího undergroundu a jehož častým návštěvníkem byl i prezident Václav Havel.

„Ptal jsem se ho, proč zakazovali festival, zavírali písničkáře a rozháněli podobné akce. Na konci jsem mu ukázal fotografii s rozesmátými diváky a řekl mu, že kdyby byli stále u moci, ti lidé by se takto nemohli sejít. Nabídl jsem mu, aby si přišel poslechnout ty, které on a jeho režim potlačovali a zavírali,“ vysvětlil Právu Věchet a dodal, že zveřejněné video je vytržené z kontextu.

Na to konto nicméně skupiny The Plastic People of the Universe a Už jsme doma odřekly na festivalu účast. „Skupina Už jsme doma s okamžitou platností ruší svoje účinkování na festivalu Trutnov, a to jednou provždy. Zároveň vyzýváme všechny kapely a také všechny potenciální účastníky akce, aby tento festival bojkotovali a nejezdili na něj,“ napsali Už jsme doma na svůj facebookový profil.

Věchet: Plastiky chápu, ale UJD jsme ani nezvali

„Z devadesáti kapel, které jsou na festival pozvané, odmítly jen dvě. U Plastiků to chápu, patří to k nim. Ale Už jsme doma nemají co rušit, protože jsme je k našim wigwamům nepozvali a na ničem jsme s nimi nebyli domluveni,“ řekl Právu Věchet.

Festival se bude konat od 18. do 1. srpna v Trutnově.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám