Hlavní obsah

Slunce je nepřítel. Napínavé temné drama natáčejí v severočeských dolech

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V hnědouhelných dolech u Kadaně na Chomutovsku dokončuje v těchto dnech společnost HBO dramatickou sérii Pustina podle scénáře oceňovaného Štěpána Hulíka, autora Hořícího keře. Zatímco většina režisérů touží po slunečných dnech, u Pustiny platí pravý opak. Alice Nellis a Ivan Zachariáš touží po šeru a tmě. Tohle bude prostě „temnej biják“.

Foto: HBO Europe, Nikolas Tušl ©

Scenárista Štěpán Hulík a výkonný producent Pustiny Jan Bílek v dolech

Článek

Podle tvůrců půjde o temnější drama z prostředí vesnice na okraji dolů, která bojuje o přežití. Hlavními postavami Pustiny jsou členové rodiny tamní starostky, která chce obec zachránit. Vztahy v okolí se ale začnou prudce horšit a příběh přechází až do kriminální roviny, naznačil hlavní scenárista Hulík.

„Hnědouhelný důl je jeden z důležitých prvků, které tam používáme a bez kterých by ten příběh asi šel vyprávět, ale byl by to jiný příběh. Snažili jsme se o to, aby příběh nebyl postaven jen na tom, že překvapivým způsobem odkrýváte děj a jsou tam zvraty, byť doufám, že pár se nám jich tam podařilo umístit. To hlavní byly postavy, charaktery, vztahy mezi nimi. A to, jak se ty vztahy v průběhu osmi dílů proměňují,” popsal Novinkám.

Foto: HBO Europe, Nikolas Tušl

Zuzana Stivínová v hlavní roli

„Snažili jsme se jít v zobrazení lidských bytostí, v tom, co jsme schopni udělat, až na dřeň a ukázat to, co ne vždy v televizi, myslím v českých podmínkách, vidíme. V lidské bytosti pod tlakem vyplouvají na povrch věci, které by jinak zůstaly hluboko ukryté.”

„Mě obecně fascinuje ten princip, že s někým můžete žít dvacet let, je to váš životní partner a máte pocit, že ho znáte, a pak přijde jeden okamžik, mezní situace, kdy se vám promění před očima. A vy si říkáte, kdyby ta situace nenastala, tak já bych prožil těch dvacet let a vůbec bych toho člověka nepoznal. A žil bych v domnění, že ho znám. Takovou situaci jsme se snažili v Pustině zobrazit.”

Foto: HBO Europe, Nikolas Tušl ©.

Režisér Ivan Zachariáš

Hlavní hrdinkou Pustiny je starostka vesnice (Zuzana Stivínová), její dceru hraje Eliška Křenková. „Všichni víme, že Zuzana je vynikající herečka, ale mám pocit, že tady předvádí polohy, které ještě neměla nikde jinde. Je to drama z malé vesnice, kde pod pokličkou doutná spousta nenávistí a závistí,“ dodal scenárista.

Místo, které si filmaři vybrali, bylo dříve obydleno hlavně Němci. Autor přiznává, že měli trochu problém, jak s tématem pracovat. „Trochu to tam je, ale nakonec mnohem méně, než jsme si představovali. Na začátku jsme si mysleli, že s tímhle budeme hrát mnohem víc, ale ten příběh si o něco říká a to musíme sledovat,“ uzavřel Hulík.

Foto: HBO Europe, Nikolas Tušl ©

Herečka Eliška Křenková v dolech u Tušimic

„Ten konflikt se odehrává mezi rodinou a zbytkem vesnice a druhá linie jsou taková rodinná dramata. Dcera je na straně matky ve sporu s vesnicí,“ popsala Novinkám mladá herečka Eliška Křenková.

„Má svůj názor, je hodně uzavřená, umíněná a myslím si, že je spravedlivá. Je to také klasický puberťák,“ vystihuje svou postavu. I ve skutečnosti si prý svou filmovou mámu Zuzanu Stivínovou oblíbila. „My jsme si hrozně sedly a myslím, že to přátelství vydrží,“ usmívala se.

Její filmová matka právě ve středu odpoledne natáčela jednu ze smutných scén na okraji obrovského prašného dolu u Tušimic. „V Pustině nejsou lehké scény. Je to komorní, je to delikátní, na malém prostoru,“ zamyslela se.

„Ale všichni lidi, co na tom pracují, jsou výjimeční, takže se mi nestalo, že by mě to nějak pohltilo, že bych chodila domů a plakala. Ale to téma je takové, že se člověk musí odreagovat. Já teď sportuju víc než kdy jindy.”

„Slunce je nepřítel Pustiny. Na počasí jsme ale měli štěstí, furt bylo hnusně,” dodala s úsměvem. „V tom scénáři není nic veselého, ale může to být zábavné. V té napínavosti a hravosti to může být pro diváka zábava.“

Reklama

Výběr článků

Načítám