Hlavní obsah

Axl si v roli zpěváka AC/DC vedl dobře. Sám si o ni předtím řekl

Právo, Jaroslav Špulák
Lisabon

V sobotu odstartovalo v portugalském Lisabonu evropské turné australských AC/DC k albu Rock or Bust. V roli zpěváka kapely se představil W. Axl Rose z amerických Guns N’Roses, který nahradil nemocného Briana Johnsona. Tento tah byl přitom v posledních týdnech předmětem mnoha horkých diskuzí.

Foto: Armando Franca, ČTK/AP

Vsedě zpívající W. Axl Rose a kytarista Angus Young v Lisabonu.

Článek

Samotný koncert ale dopadl před šedesáti tisíci diváky nad očekávání. Axl zpíval kvůli zranění nohy vsedě na obrovském trůnu, který dominoval pódiu. Jeho výkon byl (soudě podle dostupných videí na internetu) velmi slušný, jeho hlas písním ani celkovému výrazu kapely neuškodil, naopak se svým stylem přibližoval barvě Briana Johnsona, k čemuž mu vlastně stačilo dát svému typickému „mečáku“ hrubší výraz. Zdá se, že Axl v nové roli při prvním vystoupení obstál.

Myslí si to ostatně i prestižní média. Hudební magazín Rolling Stone napsal: „V novějších písních se zdálo, že si nebyl jistý, zda se držet svého kvílivého stylu, nebo to zpívat po johnsonovsku. Pokud ale zůstane Rose pod kontrolou a kapelu AC/DC už nepostihne další rána, může být nové spojení dvou hudebních veličin jedním z hitů léta.“

Britský The Guardian zase míní: „Axl vypadá mnohem uvolněněji v písních, které zpíval Bon Scott. I Johnsonovy písně zpíval v pohodě, ale byl v tom nepatrný pocit, že je až příliš uctivý. Možná by nebylo od věci pokusit se vtisknout písním svou vlastní výrazovou osobitost.“

„Vy, kteří máte vstupenky na další koncerty, nezbavujte se jich. Bude to skvělé,“ uzavřel své hodnocení britský list The Telegraph

Riff Raff poprvé od roku 1979

Na programu bylo devatenáct skladeb v základní části plus tři přídavky. Písnička Rock’n’Roll Damnation zazněla naživo poprvé od října roku 2003, přídavková Riff Raff dokonce poprvé od roku 1979. A došlo na všechny podstatné hity.

Připomeňme, že letos v březnu musela kapela AC/DC přerušit severoamerické turné kvůli špatnému zdravotnímu stavu svého zpěváka Johnsona. Lékaři mu oznámili, že bude-li pokračovat v turné, přijde nejspíš o sluch. Johnson následně ostatním muzikantům sdělil, že dál zpívat nebude, a zdálo se, že turné bude odloženo.

Axl se sám nabídl

Jaké však bylo překvapení, když několik dnů nato kapela oznámila, že bude v koncertování pokračovat s náhradním zpěvákem. Navenek to vyhlíželo, že se pokouší někoho sehnat - však se pár významných vokalistů samo hlásilo. Ve skutečnosti už ale skupina svůj tip měla.

William Axl Rose se totiž po zveřejnění potíží, které na turné Australanů nastaly, spojil s managementem formace a nabídl mu své služby. Přiznal to v rozhovoru pro BBC, prvním, který po pěti letech poskytl. Řekl v něm, že ho napadlo, že by mohl kapele, kterou měl vždy velice rád, pomoci.

„Nabídl jsem jí prostě pomoc. Nebral jsem to tak, že budu zpívat v AC/DC. Bral jsem to tak, že jestli můžu a oni si budou myslet, že to dokážu, tak pomohu. Brian Johnson je skvělý zpěvák a já se snažím udělat laskavost fanouškům kapely,“ sdělil v uvedeném rozhovoru, který vyšel před lisabonskou premiérou Axla s AC/DC.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám