Hlavní obsah

Shawův Pygmalion se vrací na Vinohrady

Právo, rh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejslavnější hra britského klasika G. B. Shawa Pygmalion o proměně květinářky Lízy v dámu z nejvyšších společenských kruhů má v pátek večer premiéru na scéně Divadla na Vinohradech.

Foto: Viktor Kronbauer

Jan Šťastný a Šárka Vaculíková jako Higgins a Líza v nové inscenaci Shawovy hry.

Článek

Se souborem vinohradského divadla ji v překladu Jiřího Joska nastudoval umělecký šéf Juraj Deák a do hlavní ženské role obsadil mladou herečku Šárku Vaculíkovou. V roli novodobého Pygmaliona, profesora fonetiky Henryho Higginse, se představí Jan Šťastný a plukovníka Pickeringa si zahraje ředitel divadla Tomáš Töpfer.

Hra se vrací na vinohradské jeviště po dlouholeté odmlce - naposledy v ní excelovala jako Líza Jiřina Bohdalová a jako Higgins Miloš Kopecký. Shawovu hru zastínil v povědomí diváků oblíbený americký muzikál My fair lady, proto bude zajímavé připomenout si její původní činoherní verzi. Nebude ale chybět ani hudba Ondřeje Brouska, kterou za řízení Jana Kučery nahrál Epoque Orchestra.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám