Hlavní obsah

O český film je zájem. Nejčastěji v Německu

Novinky, Stanislav Dvořák

Český film to ve světě nemá lehké, ale zájem se občas projevuje, nejčastěji to bývá v sousedním Německu. Po české účasti na letošním Berlinale se filmy jako Domácí péče, Rodinný film či Já, Olga Hepnarová podívají i dále do světa.

Foto: Bontonfilm

Já, Olga Hepnarová

Článek

„Německý Filmfest Dresden (12.–17. 4.) promítne sedm krátkých českých filmů, animovaný film Zápletka Stanislava Sekely bude soutěžit v mezinárodní soutěži. Další dubnový festival - Crossing Borders v rakouském Linzi věnuje speciální program Heleně Třeštíkové a v sekci European Panorama uvede filmy Já, Olga Hepnarová a Eva Nová,” sdělila Denisa Štrbová z Českého filmového centra.

V německém Wiesbadenu se koná festival goEast (20. – 26. 4. 2016), který se specializuje na filmy ze střední a východní Evropy. V soutěži uvede polsko-česko-slovenskou koprodukci Červený pavouk, film Eva Nová Marka Škopa a Nikdy nejsme sami Petra Václava. Mimo soutěž pak také Domácí péči nebo Aferim!.

Foto: Falcon

Z filmu Petra Zelenky Ztraceni v Mnichově (2015)

„Dokumentárnímu filmu je věnován i festival v Mnichově, DOK.fest München (5.–15. 5.), který si do programu vybral pět českých filmů: Češi proti Čechům Tomáše Kratochvíla, Mallory, povídkový film Gottland, německo-český koprodukční film Koudelka Shooting Holy Land a Nebezpečný svět Rajka Dolečka Kristýny Bartošové,“ poznamenala Štrbová.

V březnu zařadil například Cinequest v americkém San José komedii Petra Zelenky Ztraceni v Mnichově. Italský Bergamo Film Meeting věnoval Zelenkovi retrospektivu a Domácí péče Slávka Horáka tam získala druhé místo v soutěži filmů.

Foto: A-Company CZ

Upoutávka na film Domácí péče

Občas český film zavítá i do Asie. MFF Hong Kong zařadil do soutěže Young Cinema film Já, Olga Hepnarová a do dokumentární soutěže film Vitalije Manského V paprscích slunce o KLDR. Festival uvedl i dokument Heleny Třeštíkové, Mallory.

„Celovečerní animovaný film Malá z rybárny Jana Baleje byl oceněn na festivalu animovaných filmů Monstra Lisabon, kde získal zvláštní cenu poroty. Argentinský MFF Pantalla Pinamar se letos přímo zaměřil na českou kinematografii a ve svém českém fokusu představil tři filmy: podobenství Tomasze Mielnika Cesta do Říma, Rodinný film, který režíroval Olmo Omerzu, a restaurovaný Vynález zkázy Karla Zemana,“ dodala Štrbová.

Fil Já, Olga Hepnarová, který otevíral sekci Panorama na letošním Berlinale,  získal v Sofii v mezinárodní soutěži festivalu cenu za režii. Festival uvedl také film Petra Oukropce Ani ve snu!, který diváka uvádí do světa českého parkouru.

Reklama

Výběr článků

Načítám