Hlavní obsah

Wohnout slaví dvacítku a sahá do prehistorie

Právo, jaš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Minulý pátek odstartovala pražská rocková skupina Wohnout v Jihlavě koncertní turné nazvané Sladkých dvacet. Je oslavou dvou desítek let existence formace na hudební scéně v nezměněné sestavě.

Foto: Barbora Hrdá

Skupina Wohnout při křtu své knihy minulý čtvrtek v pražském Rock Café. Zleva Fenek Steiner (bicí), Jirka Zemánek (baskytara), Matěj Homola (zpěv, kytara) a Honza Homola (zpěv, kytara)

Článek

Při té příležitosti vydala knihu pojmenovanou stejně – Wohnout, sladkých dvacet. Je v ní příběh kapely od úplných začátků až po současnost. Úctyhodné je velké množství fotografií, které v ní jsou, a také QR kódy, jež umožní fanouškům zhlédnout na internetu spoustu zajímavých videomateriálů. Autorem knihy je zpěvák a kytarista kapely Matěj Homola.

„Říkali jsme si, že dvacítka je vysoké číslo a pro kapelu je to docela zásadní výročí,“ vysvětluje pohnutky, které k sepsání knihy vedly. „Víme, že skupiny jsou zboží s krátkou trvanlivostí, a tak jsme si řekli, že bychom to naše výročí mohli oslavit nějak jinak než vydáním speciálního alba.“

Nápad napsat knihu přišel před dvěma lety a od té doby na ní pracoval. „Napsal jsem ji a kluci se k ní dostali až potom. Nic mi z ní nevyhodili, spíš do ní některé věci, na které jsem zapomněl, přidávali. Existují ale témata, kterým jsem se vyhnul. Jde o věci, které nejsou moc příjemné a jsou interní. Mám pocit, že by zkazily pozitivní dojem, který ta kniha má,“ říká Matěj Homola.

Těžké chvíle ale v knize popsány jsou. Nevyhýbá se například období, kdy to vypadalo s kapelou špatně, a v podstatě stála před rozpadem.

„Krédem naší skupiny je rozdávat pozitivní energii, to se od začátků nezměnilo. Vtextech jsme se například vždycky cíleně vyhýbali negativním tématům. Budeme rádi, když se člověk, který čte naši knihu, bude usmívat a ve finále z ní bude mít příjemný pocit,“ tvrdí Homola.

Pro koncerty probíhajícího turné připravil Wohnout speciální program. „V posledních letech, v našem případě desetiletích, se program odvíjel od vydání poslední desky. Na tu byl kladen důraz. Tentokrát jsme sáhli hluboko do archivu a vytáhli z něho spoustu písniček, které jsme nehráli třeba patnáct let,“ prozrazuje Matěj Homola.

Největší rarita? „Pro mě osobně je to písnička Hamoun, která je z našeho prvního alba. Mám pocit, že jsme ji v devadesátých letech hráli jenom na koncertech k albu a pak jsme ji hrát přestali. Ale takových písniček máme teď v programu víc,“ konstatuje Homola.

Koncert turné trvá bezmála dvě hodiny a dojde na zhruba třicet písniček. „Jsme zvědaví, jaké budou reakce lidí. Ty návraty v čase určitě ocení ti, kteří nás znají od začátku a vědí, jak se kapela vyvíjela. Na druhou stranu máme spoustu fanoušků, kteří se s námi seznámili díky poslední a předposlední desce a naši minulost až tak neznají. Zajímá nás, jak budou reagovat na starší písničky, když by třeba chtěli slyšet novější,“ uzavírá Homola.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám