Hlavní obsah

Z filmových premiér: Polednice, Ave Caesar!, Suburra, Zootropolis - Město zvířat, Pidiobři 3D a další

Právo, Věra Míšková

Anna Geislerová hraje hlavní roli v českém hororu podle K. J. Erbena Polednice. Z nedávno skončeného Berlinale jde do kin film Ave Caesar! s Georgem Clooneym v titulní roli. Po úspěšném mafiánském seriálu Gomorra se Stefano Sollima k tématu italské mafie vrací ve filmu Suburra. Ve zvířecím světě se odehrává animovaný Zootropolis – Město zvířat. Novou perspektivou uvidí diváci dokumentu Pidiobři 3D život čipmanka a křečka prériového.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Filmové premiéry 9. týden

Článek

Polednice

Upoutávka na film PoledniceVideo: Falcon

Eliška se s malou dcerkou vrací do rodné vesnice svého muže, aby se pokusila o nový začátek. Kromě vlídného přijetí sousedů ji tu však čeká i setkání s místní podivínkou, ženou, která ve své pomatené mysli vleče tíhu vlastního dávného neštěstí. Kolem Elišky se postupně začínají spřádat sítě prokletí. Podaří se jí zachránit sebe i dceru?

Polednice, Česko 2016, horor, 90 min., režie: Jiří Sádek, hrají: Anna Geislerová, Karolína Lipowská, Daniela Kolářová, Tomáš Bambušek a další.

Ave Caesar!

Ave Cesar

Vedoucí produkce hollywoodského studia Eddie Mannix je prototypem člověka, který umí všechno vyřešit, uhasit každý požár hned v základu, zkrotit namyšlenou hvězdičku stejně jako rozpočet filmu. Ale když mu unesou hlavní hvězdu z právě natáčeného filmu Ave Caesar!, má i on problémy, s nimiž si scenáristé a režiséři Ethan a Joel Coenové poradili v osobitém stylu.

Ave Caesar!, USA 2016, komedie, 106 min., režie: Ethan a Joel Coenovi, hrají: Josh Brolin, George Clooney, Channing Tatum, Tilda Swintonová a další.

Suburra

Trailer k filmu Suburra

Ve starověkém Římě byla Suburra čtvrtí, kde se tajně setkával zločin a moc, a po více než dvou tisíciletích to místo stále existuje. Film je příběhem velké spekulace ve stavebnictví, která má římské pobřeží proměnit v italské Las Vegas.

Suburra, Itálie/ Francie 2015, 134 min., režie: Stefano Sollima, hrají: Pierfrancesco Favino, Jean-Hugues Anglade, Greta Scarano, Elio Germano a další.

Zootropolis – Město zvířat

Upoutávka na film Zootropolis: Město zvířatVideo: Falcon

Zootropolis je město jako žádné jiné. Jen tady najdete luxusní čtvrti jako je Sousedství Sahara nebo chladný Tundrov. Žijí tu společně zvířata ze všech koutů světa. Když však do města dorazí strážnice Judy Hopkavá, zjistí, že být prvním králíkem v policejním sboru velkých a drsných zvířat není žádná legrace.

Zootropolis – Město zvířat ,USA 2016, animovaný, 109 min., 3D i 2D, režie: Byron Howard, hrají (v českém znění): Tereza Martnková, Petr Lněnička, Zbyšek Horák, Lumír Olšovský, Jitka Smutná a další.

Pidiobři 3D

Upoutávka na film Pidiobři 3DVideo: SciTech Visual

Vysokorychlostní kamery sledují dvouměsíčního čipmanka, jak se připravuje na první zimu a křečka prériového zase ve chvíli, kdy opouští mateřskou noru a vydává se čelit nástrahám pouště. A zatímco většina podobných filmů ilustruje na jedincích či skupinách zvířat životní styl celého druhu, v Pidiobrech se setkáme s dvěma ústředními postavami, jejichž životy jsou silně individualizovány.

Pidiobři 3D, Velká Británie 2014, dokumentární dobrodružný, 43 min., režie: Mark Browlow, vypravěč: Stephen Fry, v českém znění: Jiří Lábus

Případ pro začínajícího kata

Upoutávka na film Případ pro začínajícího kataVideo: NFA

Poslední film vynikajícího, předčasně zesnulého filmaře, skončil po svém uvedení v roce 1969 v trezoru. Gulliver se dostane do tajemného kraje Balnibarbi, jehož hlavní město Laputa se vznáší ve vzduchu, aniž by to Balnibarbané věděli. Gulliver chce zvěstovat pravdu, jeho odhalení však bere lidem ideály. Nesnesou pomyšlení, že žijí v trapném klamu, v ubohé lži, v poddanství falešného mýtu.

Případ pro začínajícího kata, Československo 1969, podobenství, 102 min., režie: Pavel Juráček, hrají: Lubomír Kostelka, Klára Jerneková, Slávka Budínová, Pavel Landovský a další.

Postava k podpírání

Foto: NFA

Filmové premiéry

Středometrážní hraný film jeho autor charakterizoval jako „kafkovské zobrazení absurdních situací, související s obdobím kultu, jehož zvrhlost jsme si nedokázali uvědomovat.“ Podobenství o půjčovně koček je jízlivou úvahou na morálně společenské téma.

Postava k podpírání, Československo 1963, podobenství, 38 min., režie: Pavel Juráček, hrají: Karel Vašíček, Consuela Morávková, Jiří Stivín a další.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám