Hlavní obsah

Restaurovaný Hitchcock ožije na velkém plátně

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pražské kino Aero láká na přehlídku zrestaurovaných filmů klasika hororu a thrilleru Alfreda Hitchcocka. Okno do dvora, Vertigo, Ptáci a další filmy budou k vidění ve špičkové kvalitě od pondělí 29. února do pátku 4. března.

Foto: Universal

James Stewart ve filmu Vertigo

Článek

Slavné archívní snímky doprovodí také úvodní slovo odborníků, speciální výstava plakátů ze sbírky Terryho ponožky a filmový kvíz.

„Filmovou klasiku máme v Aeru rádi. Když jsme zjistili, že několik Hitchcockových filmů bylo nově digitálně zrestaurováno, nemohli jsme to nechat být. K digitálním kopiím jsme přidali ještě klasické 35mm, takže fanoušky vytříbené kinematografie čekají vizuální orgie,“ řekla ředitelka kina Aero Zuzana Kameníková.

V posledních letech byly zrestaurovány filmy  Vertigo (1958), Ptáci (1963) a Okno do dvora (1954). Nejslavnější Psycho bude promítáno z klasické 35mm kopie, stejně jako brilantní thriller Na sever Severozápadní linkou (1959). Na programu jsou i méně známé filmy Cizinci ve vlaku (1951) a Vražda na objednávku (1954).

Před úterní projekcí filmu Okno do dvora zahájí Aero také pravidelný cyklus filmových kvízů, první kolo se bude týkat Alfreda Hitchcocka. Nejlepší tým si ze soutěže odnese balíček hodnotných filmových cen. Do kvízu je nutné tým předem zaregistrovat na info@kinoaero.cz.

PROGRAM PŘEHLÍDKY:

29. února 20:30 Na sever severozápadní linkou

1. března 20:30 Okno do dvora

2. března 20:30 Vertigo

3. března 20:30 Ptáci a 22:45 Cizinci ve vlaku

4. března 20:30 Psycho a 22:45 Vražda na objednávku

„Každá z projekcí bude doplněna speciálním lektorským úvodem od filmových odborníků. Pozvání na přehlídku přijal filmový historik Věroslav Hába, který ve středu 3. března uvede snímek Cizinci ve vlaku a v pátek 4. března poté film Psycho,“ dodala za pořadatele Radka Urbancová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám