Hlavní obsah

V českém muzeu se našla ztracená skladba Mozarta a Salieriho

Praha
Aktualizováno

Ztracenou skladbu, kterou společně napsali Wolfgang Amadeus Mozart a Antonio Salieri, našli po více než 200 letech pracovníci Českého muzea hudby v Praze, řekla v pátek Šárka Dočkalová z Národního muzea.

Foto: Právo

Wolfgang Amadeus Mozart vyobrazený na olejové malbě od Barbary Kraftové z roku 1819.

Článek

Tento rok si i Česká republika připomíná výročí geniálního hudebníka Mozarta, od jehož narození uplyne 260 let a 225 let od jeho úmrtí. O jako skladbu jde, muzeum nespecifikovalo.

Během svého života složil více než šest stovek děl světského i duchovního charakteru - opery, symfonie, koncerty, komorní hudbu, mše či chorály.

Italský skladatel Antonio Salieri byl významnou postavou opery konce 18. století. Většinu života působil ve Vídni, kde byl oblíben na dvoře císaře Josefa II., ale jeho opery se hrály po celé Evropě. Po smrti tohoto uznávaného skladatele ale upadlo jeho dílo v zapomnění. Navíc se rozšířila fáma, že ze zášti otrávil právě Mozarta.

Zájem o Salieriho hudbu oživila až koncem 20. století divadelní hra Petera Shaffera Amadeus (1979) a stejnojmenný film režiséra Miloše Formana z roku 1984. I tento film pracoval s myšlenkou, že za Mozartovým předčasným úmrtím (v 35 letech) mohl stát Salieri.

Muzikologové ale později tuto ideu zavrhli. Dobové dokumenty i události svědčí o tom, že vztah obou skladatelů byl založen na vzájemném respektu. Pověsti o vražedné zášti možná vzešly z tehdy rozšířené obecné rivality mezi německou a italskou hudební školou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám