Hlavní obsah

RECENZE: Úspěšný rok završila Marie Doležalová knihou

Právo, LZ

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Herečka Marie Doležalová má za sebou úspěšných dvanáct měsíců. Na jaře získala se svým blogem Kafe a cigárko Magnesii Literu, podzimem se protančila k vítězství ve StarDance a vydala knihu. I ta se jí mimořádně povedla.

Foto: Milan Malíček, Právo

Herečka Marie Doležalová

Článek

Fenomén vydávání knih blogerů se šíří v posledních dvou letech většinou zemí. Nejčastěji se jedná o osobní zápisky daného blogera či vlogera, jindy o jím navržený fiktivní příběh či tvořivou knihu ve stylu Destrukčního deníku. Ve většině případů v sobě výsledná kniha snoubí paradoxní výsledek, kterým je titul nevalné hodnoty a přitom mimořádný prodejní úspěch, tituly se pravidelně umísťují mezi bestsellery.

Foto: nakladatelství Domino

Obal knižní novinky.

Mariina kniha je jiná. Vedle v tomto žánru bohužel zcela ignorovaného nároku, kterým je literární hodnota textu, je navíc zábavná, vtipná, sebeironická a stylem osobitá. Co je v tomto žánru zcela neobvyklé, je, že kniha přináší nový a zajímavý obsah. Vypráví příběhy z hereckého prostředí, přibližuje každodennost hereckého řemesla i pražskou divadelní scénu.

Doležalová nemá, na rozdíl od většiny blogerů, obsedantní potřebu psát o sobě, o svém životě, stavět sebe samu na piedestal. Má své téma, nosné téma, kterým je originální. Navíc jako by uposlechla jedno ze základních a stovky let starých autorských pravidel – píše o tématu, o kterém má co říci, které zná, ve kterém se pohybuje, rozumí mu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám